Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobba till 72 - om du vill!

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 18.30
Birgitta Andersson. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg

Ge alla laglig rätt att jobba deltid från 61-års ålder och höj den lagstadgade rätten att arbeta till 72 år. Det tycker Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson och hennes förslag får ett positivt mottagande av Gävleborgs piggaste pensionärer.

Den Kristdemokratiska Äldre- och folkhälsoministern Maria Larsson kräver i ett utspel på DN- debatt att äldre som så önskar ska ges bättre möjligheter än i dag att stanna kvar i arbetslivet.

Det är bra om samhället kan utnyttja de äldres erfarenhet och kompetens menar hon, och påpekar att en meningsfylld vardag också kan ge äldre vitalitet och hälsa.

Möjlighet till nedtrappning
Maria Larsson anser att en lagstadgad rätt till deltid från 61-års ålder skulle ge äldre den valfrihet de behöver för att orka jobba ett tag till.

Birgitta Andersson, ordförande för Sveriges pensionärsförbund - SPF - i Gästrikland instämmer helt i den uppfattningen.

- Det är bra om man får laglig rätt att trappa ner. Det gjorde jag själv när jag märkte att det inte gick att ge järnet på heltid.

Birgitta Anderson påpekar också att det för många blivande pensionärer kan vara nödvändigt att jobba några extra år för att bättra på sina pensioner.

Kraftigt höjd pensionsålder
Alla som vill, ska också få chansen att jobba upp sina pensioner, anser regeringen.

Förutom att lagstifta rätten till deltid föreslår nämligen Äldre- och folkhälsoministern att den lagstadgade rätten att arbeta höjs från dagens 67 år till hela 72 år.

För många låter det kanske som en omöjlighet - men Lilian Norén i Gävle som ännu vid 69-års ålder ännu arbetar som timanställd inom Landstingets Barn- och ungdomspsykiatri är positiv.

- Det är roligt att arbeta. Jag skulle gärna fortsätta till 72 om jag fick chansen, säger hon.

Att arbeta är ett sätt att träffa människor och hålla sig ung längre, tycker Lilian Norén.

Måste vara frivilligt
Birgitta Andersson framhåller dock vikten av valfrihet. För många blir arbetslivet allt mer stressigt och tufft med åren och då ska det också finnas rätt att kunna gå i pension om man så önskar.

- Jag gick själv ett år tidigare. När man redan flera gånger upplevt omorganisationer på sitt företag och det är dags ännu en gång. Då är det ganska naturligt om den som uppnått pensionsåldern känner sig nöjd och väljer att sluta.

Tomas groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".