Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Nytt år, nya lagar

Publicerat onsdag 31 december 2008 kl 06.54
Från och med 2009 får Björn Orrsten, supporterpolis i Gävle, porta oönskade gäster till olika idrottsevenemang. Foto Tomas Groop SR Gävleborg

Nytt år betyder nya lagar och även 2009 får vi en mängd nya bestämmelser att rätta oss efter. Bland de större förändringarna är det skärpta regler för de som varit sjukskrivna mer än 6 månader som kommer att märkas mest.

Från sjukersättning till arbete kallas den nya lagen som tillsammans med den omtvistade FRA-lagen redan kritiserats hårt.

Reglerna - som egentligen började gälla redan 1 juli 2008 - innebär förenklat att de sjukskrivna ska tillbaka i jobb efter sex månader.

Om inte den sjukskrivne kan återgå till sitt gamla jobb, ska arbetsgivaren erbjuda andra arbetsuppgifter. Om inte heller det går att förverkliga, ska enligt den nya lagen den arbetsförmåga som den sjukskrivne besitter, ställas till hela arbetsmarknadens förfogande.

- Det betyder att den sjukskrivne måste söka lediga jobb i hela landet säger Kjell Andersson, arbetsmiljöansvarig vid LO-distriktet Gävleborg-Dalarna.

Många riskerar att drabbas
Vid årsskiftet kommer den allra första kullen av utförsäkrade att ställas i den situationen. Kjell Andersson tror att de blir många.

- Det har uppskattats att totalt 78.000 ska prövas enligt de nya reglerna och omring en tredjedel av dem riskerar att förlora sin sjukpenning, säger han.

Motsvarande siffra för Gävleborg uppskattas till ett tusental utförsäkrade före-detta sjukskrivna.

Många nya lagar
De nya sjukförsäkringsreglerna är bara en av många nya lagar. Höjd Tv-licens, höjd studiemedelsränta samt möjligheten att via jobb skaffa sig permanent upphållstillstånd är andra viktiga förändringar 2009, liksom den mer okända förstärkningen av den så kallade ”huliganlagen”.

Den senare infördes redan 2005 och gav då idrottsorganisationer rätt att hos åklagare begära tillträdesförbud för supportrar som kunde misstänkas störa ordningen vid arrangemang.

Får porta huliganer
Från och med april 2009 får nu också polisen samma chans som idrottsföreningarna att ”porta” de värsta huliganerna från idrottsarenorna. Det förväntas få extra effekt, eftersom polisen sitter inne med särskild och sekretessbelagd information om fridsstörarna.

- Nu får vi en möjlighet att lätta på sekretessen och kan kanske stänga av vissa nyckelpersoner. På sikt skull det kunna betyda att polisinsatserna skulle kunna minska vid de största arrangemangen.

Det säger supporterpolisen Björn Orrsten i Gävle som välkomnar den nya lagen.

- Den kommer att gynna alla, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".