Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Bra säsong för vargspårning

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 16.36
Leif Holst är en av de tolv som på ideell bas hjälpt länsstyrelsen med inventeringen av varg de senaste dagarna. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg.

Just nu inventeras vargstammen i Gävleborg. Och efter ett besvärligt fjolår med dålig tillgång på spårsnö så har den här vintern börjat riktigt bra för länsstyrelsens fältpersonal.

Så här säger rovdjurshandläggaren Monica Eriksson om den inventering av varg som skett.

– Vi har hyfsad koll på läget, de vi jobbar vidare på är revirgränser och antal djur i reviren. Vi har konstaterat föryngringar i Skrälldalen, Galven, Korså, Amungen och Ockelbo.

Får hjälp av ideella krafter
Vargspårningarna pågår för fullt i Gävleborg. Länsstyrelsen, som är den myndighet som har till uppgift att inventera vargbeståndet, har dels två egna viltspårareanställda och dels så får man den här veckan draghjälp av den ideella spårvecka som bland annat Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen genomför.

För att en spårning ska klassas som säker måste den dock kvalitetssäkras av den behöriga personal som länsstyrelsen förfogar över.

Föryngringar
Hittills har den ideella spårveckan koncentrerat sina krafter på Ockelbo och Amungenreviret mellan Gästrikland och Hälsingland, där det också konstaterats föryngringar.

Petter Hillborg är en av de tolv i gruppen som spårat varg i Amungenreviret nordväst om Ockelbo sedan i lördags.

– Amungen ser ut att vara fem individer, säger han.

Omkring 25 vargar
Enligt länsstyrelsens rovdjurshandläggare Monica Eriksson så är det för tidigt ännu att säga hur många vargar som rör sig i landskapet. Men uppskattningsvis finns omkring 25 vargar i Gävleborg och över 200 i landet, vilket innebär att etappmålet som regering, riksdag och Naturvårdsverket satt upp har infriats.

Och just nu väntar berörda parter på nya direktiv för hur den allt större vargstammen ska formas i framtiden.

– Det kommer en proposition under våren. Naturvårdsverket har också fått i uppdrag och ska ha flera utredningar klara till den 15 februari.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".