Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
gävleborg

Storsatsning på "sociala företag"

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 09.34

Nu satsas det stort på att skapa arbeten för de människor som nu står utanför arbetsmarknaden, till exempel långtidssjukskrivna, missbrukare och funktionshindrade. Och det gör regeringen genom projektet ”Socialt företagande - en väg till arbetsmarknaden”.

- Det handlar i grund och botten om att integrera människor som står långt från arbetsmarknaden. Att kunna arbeta utifrån sin egen förmåga, att inte vara exkluderad på grund av att man har ett arbetshinder. Det finns goda exempel här i vårt län att de här företagen fungerar väldigt bra, säger Per Lundgren, rådgivare till sociala företagare i Gävleborg.

I fjol fanns 13 stycken sociala företag i Gävleborgs län. Ett av de många framgångsrika är Kooperativa kraftkällan i Hudiksvall. Företaget utsågs förra året till årets kooperativa företag och bedriver en bred verksamhet med allt från bespisning och vaktmästeri till fastighetsskötsel och möbelomklädning. Bakom Kooperativa kraftkällan står Lena Wik och Annika Johansson som tillsammans startade företaget som en väg ut ur arbetslösheten.

- Alla som är långtidsarbetslösa eller sjukskrivna har inte en chans ute på arbetsmarknaden. Vi är inte så attraktiva, de vill väl ha helt friska människor. Hade inte vi startat det här så hade vi med 100 procent säkerhet varit arbetslösa i dag, säger Annika Johansson.

- Det här har gett oss ett helt nytt liv. Att kunna skapa sig sin egen anställning innebär att man får rutiner i vardagen och att man framför allt får en lön, säger Lena Wik.

Det är många som vill komma in i arbetslivet igen. Per Qvarfort från Ockelbo har varit långtidssjukskriven och är numera förtidspensionerad. Genom att starta ett företag tillsammans med andra ser han möjligheten att förändra sin livssituation.

- Jag möglar på att vara i den här situationen. Det här kan vara en möjlighet för mig att hitta förändring.

Om arbetsmarknaden är redo att släppa in dessa personer som i dag står utanför återstår att se. Men Per Qvarfort tror att idén med sociala företag kommer att fungera.

- Det här handlar om att skapa någonting tillsammans med andra och det är ju en del av arbetsmarknaden. Så visst tror jag på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".