Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
gävle/forsmark

Spillvärme från Forsmark kan ge jobb i Gävleborg

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 07.00
1 av 2
Så här tänker sig Karl-Axel Barthol från Gävle att växthusen kan se ut. Bild Monatge Cadcam it
2 av 2
Karl-Axel Bartholf. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Utnyttja spillvärmen från Forsmarks kärnkraftverk för att odla lokal mat. Det föreslår en entreprenör och konsult i Gävle. Och han har nu lämnat ett förslag till Vattenfall om hur man ska kunna skapa nya jobb i både Gävleborgs och Uppsala län.

– Varför skulle man inte kunna producera närodlat med hjälp av spillvärmen, säger Karl-Axel Bartholf, entreprenören som vill utnyttja den överblivna värmen från Forsmark för att värma upp växthus med.

Det finns många olika förslag om hur man ska kunna utnyttja spillvärmen från Forsmarks kärnkraftsverk. En värme som ligger på 10 grader högre än havsvattnet och som inte tas till vara och går rätt ut i havet.

Växthus
Med hjälp av vindkraft, som planeras i Forsmarksområdet, och värmeväxlare så skulle spillvattnet kunna användas för att värma upp växthus. Växthus där det skulle kunna odlas lokalproducerad mat på en yta av 100 hekter, menar Karl-Axel Bartholf.

– I och med den nya energiuppgörelsen så kommer ju läget i en annan dager, säger Karl-Axel Bartholf.

Men på Forsmarks kärnkraftverk är man inte helt övertygade om Karl-Axel Bartholfs idé.

– Det mest troliga är i så fall att spillvärmen utnyttjas för fjärrvärme men jag ska inte döma ut något i förtid, säger Claes Inge Andersson som är informationschef på Forsmarks kärnkraftverk.

Kritik mot förslaget
Men Naturskyddsföreningen i Gävleborg är starkt kritisk till förslaget om att kunna utnyttja det varma spillvattnet från kärnkraftverket i Forsmark till att värma upp flera hundra växthus i området för att odla lokalproducerad mat.

– Det finns undersökningar som visar att till år 2030 så behöver vi inte använda kärnkraften, för då har vi energieffektiviserat så mycket och byggt ut alternativa energikällor. Då är det inte lämpligt att göra någon storsatsning på spillvattnet, säger Per-Olov Ericson ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".