Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Stortorget får ny kostym

Publicerat måndag 23 mars 2009 kl 13.46
Projektgruppen sätter de första spadarna i jorden. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg

På måndagen inleddes ombyggnationen av Stortorget i Gävle. Under resten av året kommer arbetet att pågå för att resultera i ett större och modernare torg. Bland annat ska den gamla markvärmen helt bytas ut.

Stortorget i Gävle kommer den närmsta tiden att genomgå en total förändring. Och Gävleborna får vänja sig vid att torget förvandlas till en byggarbetsplats. 

– Under ombyggnationen kommer man naturligtvis att märka av det på grund av att det blir mindre tillgängligt. Det kommer att vara avstängt i sektioner för att man ska klara av att bygga om torget, säger Anéa Elfing, ordförande för tekniska nämnden i Gävle.

Den första grävskopan satt i dag tänderna i Stortorgets stenbeläggning och började tugga upp ett hål intill fontänen. Därefter togs ett symboliskt första spadtag av projektgruppen och det är starten på ett omfattande arbete för att förnya och utöka Gävles mest centrala plats. Från den första april påverkas också trafiken då Nygatan stängas av för att integreras i torget.

– Man vill att torget ska växa ut. Det här är ett samarbete med fastighetsägarna som också vill att torget ska bli större så att man kan ha fler evenemang där, säger Mats Pierrou som är projektledare från tekniska kontoret.

Samtidigt som Stortorget nu förvandlas till en byggarbetsplats så flyttas torghandeln ett par hundra meter bort till Rådhustorget. Lite ovant för både handlare och konsumenter. För att kompensera torghandlarna för den ofrivilliga flytten har kommunen beslutat att de slipper betala hyra under tiden ombyggnationen pågår.

Men Musa Öz som i dag flyttat sin korvkiosk tror att hans intäkter kommer att minska.

– Det blir inte samma omsättning tror jag. Det är mer handel och folk kring Stortorget, säger Musa Öz.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Ombyggnaden av Stortorget

  • 4,2 mil markvärmeledning ska läggas
  • 600 lastbilar smågatsten ska sättas
  • Fontänen ersätts med ett vattenspel
  • Pylonerna blir kvar, men rustas
  • Beräknad kostnad 74,7 miljoner
  • Invigning planerad till juli 2010

Källa: Gävle Kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".