Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Nyordning oroar dialyspatienter

Publicerat måndag 30 mars 2009 kl 09.13
Dialys. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Dialyspatienter ska bli mer engagerade i sin behandling. På dialysmottagningen i Gävle vill man bland annat att patienterna ställer i ordning sin säng före och efter behandling och tar blodtryck på sig själva. Projektet är helt frivilligt, men en del patienter är oroliga för att de kommer att behöva delta trots att de inte vill.

Tre till fyra gånger i veckan måste dialyspatienterna besöka sjukhuset för att rena sitt blod eftersom deras njurar inte fungerar. Den vanligaste orsaken till det är diabetes.

– De är oroliga över att de måste bädda sängarna och ta sitt eget blodtrycket och de vet inte om alla orkar göra det när de är där på dialys, säger Chris Syamputra, länsordförande för Gävleborgs diabetesförening.

Varje besök tar mellan fyra och fem timmar. Och tiden patienterna ägnar åt sin behandling kan jämföras med ett deltidsarbete. Det finns mellan 80 och 100 dialyspatienter i länet som behöver den här typen av behandling och medelåldern ligger runt 75 år.

I början av februari inledde dialysmottagningen i Gävle ett projekt för att öka patienternas delaktighet i behandlingen. 

– Vi märkte att vi tog över alldeles för mycket och vi vill ändra på det. Enligt forskning har det visat sig att patienter mår bättre av att vara mer delaktiga i sin behandling man får en bättre livskvalité har det visat sig i studier, säger Margareta Smedje, vårdenhetschef på dialysmottagningen i Gävle.

Bland annat kan patienter som vill komma tidigare till sin behandling för att ställa i ordning sin säng och hålla i andra förbredelser. Under behandlingen kan de sedan få ta ansvar för larmet och hålla koll på sitt blodtryck.

– Det här är ingen besparing utan det här handlar om att patienterna ska bli väl informerade och förstå sin behandling. Vissa har tyckt att det här är jättebra och man ser att de växer, men inte alla vill vara delaktig i det här och då finns det ingen anledning att ifrågasätta det utan det här är helt på frivillig basis, säger Margareta Smedje.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".