Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sandviken

Ytterligare 120 varslas på Sandvik

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 11.04
Sandvik varslar ytterligare 490 personer varav 120 i Sandviken. Arkivfoto: Mats Åstrand/Scanpix

Verkstadsföretaget Sandvik Tooling varslar 490 anställda om uppsägning. Varslet avser 120 i Sandviken och 350 i Gimo samt 20 anställda i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.

I november förra året varslades 900 av Sandviks anställda i Sandviken och 140 i Hallstahammar om uppsägning. Verkstadskoncernen har sedan dess även minskat sin personal med 150 personer i Svedala och 53 personer i Arbrå.

Lokala förhandlingar ska inledas omedelbart med målet att genomföra neddragningarna så snart som möjligt, enligt företaget.

– I det rådande marknadsläget måste vi anpassa våra kostnader och vår bemanning. Det är viktigt att de anställda får besked så snart som möjligt, samtidigt som förhandlingarna måste genomföras med omsorg och i ett gott och förtroendefullt förhandlingsklimat, säger Anders Thelin, chef för affärsområde Sandvik Tooling i pressmeddelandet.

Väntat för de anställda
Helt överraskande kom inte dagens varsel för de anställda. Sandvik Tooling levererar delar till den krisdrabbade fordons- och verkstadsindustrin.

– Det är tråkigt man vet ju inte hur det blir fast man jobbat länge. Det är ju synd om de yngre som får gå säger Kenneth Lindström, som jobbar på Coromant i Sandviken.

Var det väntat eller oväntat?

– Det var väl väntat att det skulle bli något för oss också, men det är inte roligt, säger Kenneth Lindström.

Kraftig nedgång
Sedan slutet av förra året har Sandvik Tooling sett en kraftig nedgång i efterfrågan - på alla delar av världsmarknaden.

Sandvik Tooling omfattar Coromant och Hard Materials - störst är deras produktion i Gimo - där också flest anställda varslas - 350 personer. Dessutom varslas 20 personer i Stockholm.

– Nu räcker inte de åtgärder som man tidigare har provat säger Sandvik Toolings chef Anders Thelin.

Sammanlagt i landet handlar det om 350 kollektivanställda och 140 tjänstemän.

Kortar arbetstid och lägre lön
Men ännu vill inte Sandvik Toolings ledning säga hur det kommer att slå på de olika orterna eftersom man ska förhandla med facket - bland annat om man kan använda sig av det nya tillfälliga avtalet med IF Metall som ger sänkt arbetstid och därmed lägre lön.

Men dagens varsel var oundvikligt säger Sandvik Toolings chef Anders Thelin.

– Om vi inte vidtar de åtgärder som behövs för att vi ska vara livkraftiga på sikt kan det bli etter värre på sikt. Det är tyvärr ett tråkigt besked och ingen munter dag men nödvändigt som vi bedömer, säger Anders Thelin.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".