Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Professor: Så räddas skogsbruket

Publicerat fredag 17 april 2009 kl 13.29
Professor Per Angelstam har receptet för ett långsiktigt hållbart skogsbruk. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

För att få ett långsiktigt hållbart skogsbruk så måste beslutsnivån flyttas neråt. Det hävdar Per Angelstam som är professor och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Enligt professsor Per Angelstam måste regionerna få mer att säga till om.

– Eftersom Sverige är ett avlångt land så tänkte jag ta upp regionala lösningar och behovet att göra olika. Vi har en nationell skogspolitik, men genomförandet av den kan inte göras lika överallt.

Tre intressen ska enas
Enligt Per Angelstam så bygger svensk och europeisk skogspolitik på tre intressen som ska förenas: Ekonomi, att tjäna pengar på skogen. Miljö, att skogens biologiska värden ska bevaras. Och sociala och kulturella värden, att människor ska kunna använda skogen för exempelvis rekreation.

Svårt få ihop viljor
Frågan är då hur man ska få ihop alla dess, ibland motstridiga, viljor?

Enligt Per Angelstam så handlar det alltså om att föra ner beslutsnivån så långt som möjligt. Per Angelstam skulle till och med vilja vända helt upp och ner på skogspolitiken.

– Vi måste gå från praktik till politik.

Småskalighet måste löna sig
För Anders Jonsson, som är skogsbonde i fjärde generationen och som har fått medalj av skogsstyrelsen för sin fina skog, är det självklart att även småskaligt jordbruk måste löna sig.

– Det måste finnas utrymme för små privata skogsbrukare som kan få lönsamhet med enklare former.

Vad väger tyngst?
Men tillbaka till Per Angelstam – vilket intresse är det som kommer att väga tyngst i framtiden?

– Man vill öka produktionen med 20-30 procent och visst kommer man tjäna pengar på det, men det kommer självklart att påverka den biologiska mångfalden negativt.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".