Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonvis med mat slängs varje dag

Publicerat måndag 27 april 2009 kl 07.38
1 av 2
Foto: Lars Pehrson/Scanpix
2 av 2
Matkunden Birgitta Eriksson - en av många som slänger mat. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

I Gästrikland och Älvkarleby slängs det 30 ton mat varje dag - bara i Gävle rör det sej om 18 ton mat. Det här går tvärtemot EU:s miljöpolicy som säger att vi bara ska handla mat som vi vet att vi använder - annars så går det åt onödig energi som i sin tur påverkar klimatet negativt.

– Vill man jobba för miljön ska man inte slänga någonting alls egentligen - det är det bästa! säger Eva B Nilsson på Gästrike Återvinnare som ansvarar för informationen till hushållen.

Vi är duktiga på att slänga mat. Var tionde matprodukt som vi har i kylen slänger vi. Och det här är inte bra anser EU som vill att vi ska börja handla efter förstånd. Kan vi inte det ska vi se till att börja göra matlådor eller frysa in mat som blir över.  

– Man köper på sig för mycket och så blir det inte uppätet och så hinner det bli gammalt, säger Birgitta Eriksson som är matkund i en av Gävles matbutiker.

– Jag köper ju på mig som om det skulle bli avspärrning ungefär, och så blir det inte uppätet, säger hon och suckar.

Av de 18 ton livsmedel som konsumenter i Gävle slänger varje dag så står livsmedelsbutikerna för tre av dem. Magnus Winges är chef för ICA Maxi i Gävle och hans affär slänger varje dag ett ton mat.

– Värst är det väl med den inplastade gurkan från Holland, det blir mycket plast och många gurkor,  men vi jobbar hållbart. Det är viktigt för oss, säger han.

Men hur går det till? Tar ni bort plasten för hand?

– Jajamensan!

Ju mer mat som är snyggt placerade i staplar i livsmedelsaffären, desto mer köper man och desto mer måste man slänga. Vi hör Anki Olsson, som är ansvarig för alla inköp av livsmedel på Konsum Nian i centrala Gävle:

– Vi vill ju att kunderna ska göra av med mycket, att de känner att det vi säljer vill vi har mycket av, säger hon.

Ni gör det attraktivt, folk köper mer än vad de behöver och så slänger de?

– Ja, kanske det...svarar Anki Olsson. 

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".