Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Länets kommuner utanför EU-kampanj

Publicerat fredag 22 maj 2009 kl 06.50
Förstagångsväljarna Matilda Linderdahl och Tobias Tornberg hade gärna tagit emot mer information inför valet. Foto: Therese Jacobson SR Gävleborg

Gävleborg står utanför den landsomfattande kampanjen Rösta 7 juni som riktar sig specifikt till de unga väljarna. Det är bara Gävleborg och Halland som inte deltar i kampanjen.

Länets kommuner har inte visat intresse av att medverka i kampanjen när Sveriges Ungdomsorganisationer, som ligger bakom, har skickat ut en förfrågan.

I förra EU-parlamentsvalet röstade bara 25 procent av de unga väljarna i åldern 18 till 25 år. Kampanjen Rösta 7 juni har ambitionen att få hälften av de unga väljarna att utnyttja sin rösträtt den här gången.

Valambassadörer utbildas
Alla landets kommuner har fått en förfrågan om att vara med i kampanjen. Kommunen bidrar då med 25 000 kronor och får fem unga valambassadörer som utbildas inför valet och jobbar lokalt i hemkommunen för att öka valdeltagandet.

Förutom bidragen från kommunerna finansieras valarbetet även av regeringen och det svenska EU-kontoret.

I hela landet jobbar nu omkring 200 unga valambassadörer med att informera om EU, men ingen av dessa finns i Gävleborg.

– Jag tycker det är tråkigt att vi inte når ut till alla, säger Emma Stark som är kampanjledare på Sveriges Ungdomsorganisationer.

Har ni gjort tillräckligt för att nå ut med kampanjen?

– Vi har ju erbjudit alla att kunna gå med. Men det är ju första gången vi gör en sådan här kampanj så det är ju jättebra att utvärdera hur vi har nått ut.

Inga extra satsningar
Förra veckan kunde SR Gävleborg rapportera att länets kommuner inte gör några extra satsningar för att öka valdeltagandet inför årets EU-val.

Kommunerna i länet ser det inte som sin uppgift att jobba för den saken, utan anser att den uppgiften främst ligger på partierna.

– Vi har ett gemensamt ansvar att skapa ett engagemang inför valet. Jag vill lyfta fram att det här är en möjlighet för kommunerna att göra kopplingen mellan den lokala nivån och EU-nivån. Jag tycker det finns mycket att tjäna för kommunerna på att jobba inför EU-valet, säger säger Emma Stark

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".