Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Stålföretag söker arbetskraft gemensamt

Publicerat torsdag 28 maj 2009 kl 15.17
Stålkris nu, men redan om några år så tror den här trion att man kan behöva rekrytera sammanlagt ett 30-tal nya medarbetare. Från vänster: Bengt Nyström, Skoogs Mekaniska, Johan Martin, Martins Mekaniska, och Magnus Eklöf, Alderholmens Mekaniska. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg

Trots att det råder full kris i stålbranschen har många företag svårt att få tag på rätt utbildad arbetskraft. I Gävle har därför flera mindre stålföretag gått med i en gemensam satsning för bergslagsregionen där fokuset ligger på rekrytering.

–Just för tillfället är det svårt att få tag i rätt sorts kompetens, och ser man inom en femårsperiod så kommer det att bli ännu svårare när många går i pension, säger Magnus Eklöf som äger Alderholmens Mekaniska.

Tycker du inte att det känns lite märkligt att säga att det finns ett rekryteringsbehov mitt i den värsta stålkrisen?

–Det är så att en högkonjunktur drar ofta med sig ogynnsamma anställningar. Så är det för ganska många.  Om vi ska klara den uppgången som kommer och bli konkurrenskraftiga på marknaden så är det viktigt att ha rätt kompetens, säger Magnus Eklöf.

Förra året startades Triple Steelix, en budkavle inom den stora stålsektorn i bergslagsregionen som ser som främsta uppgift att branschen kan rekrytera kunnig personal.

För trots de bistra tiderna, med ett tusental varslade och ett drygt 500-tal uppsagda bara i Gästrikland, är det svårt att rekrytera personal med rätt kunskaper.

Innan lågkonjunkturen slog till arbetade 22 000 personer inom stålsektorn i bergslagsregionen dit också Gästrikland räknas. De kommade åtta åren väntas 8000 anställda gå i pension.

Kommun, skola och småföretagare finns med
I det nya programrådet som bildats i Gävle finns både kommun, skola och småföretagare engagerade och det stora målet är att höja statusen på gymnasieskolans utbildning.

Sonja Nilsson verkstadsteknik-lärare på Polhemsskolan säger att skolan måste hitta nya former för att statusen ska höjas.

–Jag tror att vi har varit lite för bekväma där. Vi har kört på gamla linjer och verkligheten har förändrats och det måste vi hänga med på, säger hon.

Bengt Nyström, VD på Skoogs Mekaniska, tycker inte att skolan lever upp till kraven i dagsläget.

–Man måste åtminstone veta vad en verkstad är till att börja med och så måste man ju kunna de mest elementära saker - se skillnad på ett skjutmått och en borr till exempel, säger han.

Christian Höijer
christian.höijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".