Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Österfärnebo

Ilska över myggbeslut

Publicerat onsdag 3 juni 2009 kl 15.26
Maud Norell i utvecklingsgruppen i Österfärnebo. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

Kemikalieinspektionen sa i går nej till utökad myggbekämpning kring Nedre Dalälven. Bland annat på grund av att ansökan rör ett betydligt större område än tidigare år, och Kemikalieinspektionen vill också vänta på den utredning som görs om bekämpningarnas effekter. Men i Österfärnebo är man inte glada i dag.

 – Som boende i området bli man i princip desperat. Det blir svårt att veta hur man ska stå ut helt enkelt, säger Maud Norell, ordförande i utvecklingsgruppen i Österfärnebo.

Stort område orsaken
Det var i går som kemikalieinspektionen beslutade att inte ge dispens för en utökad bekämpning med myggmedlet BTI i bland annat Färnebofjärdens nationalpark, men även i andra områden kring Nedre Dalälven.

Myggbekämparna vill bespruta ett område på drygt 4 000 hektar, förra året besprutades knappt
3 000.

Det är bland annat det stora sammanhängande området som gör att Kemikalieinspektionen säger nej. Men man vill också invänta slutrapporten från den oberoende Umeåforskaren som ska utreda vilka effekter bekämpningarna har på den övriga naturen.

Färre mygg i år
Martina Schäfer är ansvarig för bekämpningarna kring Nedre Dalälven och hon förklarar varför man vill bekämpa så stora områden.

– Bara för att vi söker för alla områden betyder det inte att vi vill bekämpa alla områden varje gång. Men man måste förbereda sig för en värstasituation som det var i till exempel maj 2008, säger Martina Schäfer.

Enligt Martina Schäfer ser årets myggsituation ganska bra ut eftersom vattennivån i Dalälven är ganska låg. Men det är klen tröst för Maud Norell som bor i Gysinge.

– Det känns hopplöst, säger Maud Norell.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".