Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Flera soptippar miljöfarliga

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 15.48
1 av 2
Skrotbilar på hög - en vanlig syn på de soptipppar som finns i Gävleborg. Foto: Erika Klang-Westin
2 av 2
Miljöinventeraren Erika Klang-Westin. Foto: Christian Höijer

De tre gamla avfallsdeponierna i Färila, Voxnabruk och Bergsjö läcker så mycket miljöfarliga ämnen att de fått den högsta risklassningen. Det visar resultaten av den kartläggning av 66 gamla sopstationer runt om i Gävleborgs kommuner som presenterades idag i Söderhamn.

För drygt ett år sen började miljöinventeraren Erika Klang-Westin det mödosamma jobbet att besöka 66 gamla soptippar som finns spridda runt om i Gävleborgs kommuner. Syftet var att få en klassning av miljöriskerna.

Grundvattnet kan påverkas
Undersökningen som presenterades idag visar att mer än hälften hälften av deponierna sorterar i näst högsta eller högsta riskklassen. Men de värsta miljöbovarna är de tre avfallsupplagen i Färila, Voxnabruk och Bergsjö som ligger i klass ett.

– Allmänt kan man säga att de som är i riskklass ett har mycket stora spridningsförutsättningar av föroreningar till ytvatten, men även i mark- och grundvatten, det säger miljöinventeraren Erika Klang-Westin som har ansvarat för undersökningen. 

En salig röra
På soptipparna finns bilvrak, grovavfall och gammalt byggmaterial i en salig röra, många tippar är gamla surdegar som kommunerna nu själva får en chans att göra upp med.

– De avfallsdeponier som har riskklass ett och två, är de som kommunen kommer att satsa pengar på, säger Erika Klang-Westin.

Tanken är att länets kommuner ska driva projektet vidare med gemensamma provtagningar för att göra nya riskklassningar med bättre underlag.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".