Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ockelbo

Brandsäkerheten ifrågasätts på nytt dagcenter i Ockelbo

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 14.38
1 av 2
Trappan som de funktionshindrade måste bäras ner för vid en brand. Foto: Therese Jacobson SR Gävleborg
2 av 2
Lena Dahlblom Eriksson, Andreas Eriksson och Ewa Lundqvist Olsson. Foto: Therese Jacobson SR Gävleborg

Den övervåning dit dagcentret för funktionshindrade i Ockelbo ska flytta har fått flera anmärkningar vid Räddningsverkets brandinspektion.

Bland annat kritiserar Räddningstjänstens att rullstolsburna måste bäras eller släpas ut för att trappan är för smal när hissen inte får användas.

Ewa Lundqvist Olsson, vars syster vistas på dagcentret, är mycket orolig över riskerna vid en brand.

– Jag är oroad för att de inte ska hinna ut därifrån, att de inte ska få den hjälp de behöver, säger hon.

Rullstolsburna måste bäras ut

Trappan upp till andra våningen på Kaplansgården dit dagcentret för åtta funktionshindrade ska flytta är för smal för att rymma en rullstol. Och eftersom hissen inte får användas vid brandlarm är det trappan som måste vara utrymmningsvägen vid en brand.

När räddningstjänsten gjorde en inspektion av lokalen tidigare i somras, konstaterades att rullstolsburna då måste släpas eller bäras ut. Och att det bara är två personer jobbar gör Ewa Lundqvist Olsson extra bekymrad.

– Man kan aldrig utsätta en personal för att behöva välja vilka man ska ta ut vid en krissituation men det måste man kanske göra en sådanhär gång, säger hon.

Flera anmärkningar måste åtgärdas

Innan lokalerna tas i bruk i mitten av augusti måste fler anmärkningar åtgärdas. En utrymmningsplan måste tas fram, nya brandsläckare måste installeras och personalen måste utbildas. Och enligt kommunens skriftliga riskbedömning är det mesta av detta redan gjort.

Personal från annat hem rycker ut

Lisbeth Wester som är ansvarig enhetschef menar också att det finns en personal-backup på äldreboendet intill om något inträffar.

– De är mittemot, det vet vi fungerar. De är där inom en minut, säger hon.

Men Lena Dahlblom Eriksson, vars son vistas på dagcentret, litar inte på den här lösningen.

– Man går inte in i en rökfylld byggnad för att plocka ner människor, jag har väldigt svårt att tro att man gör det, säger hon.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".