Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Utsläppta yngel ska rädda ålen

Publicerat onsdag 29 juli 2009 kl 14.41
Kalle Gullberg visar upp några av de 50 000 ålyngel som släpps ut. Foto: Christopher Lindahl SR Gävleborg

Den europeiska ålen är akut hotad och bara några procent finns kvar jämfört med för 20 år sedan. Länsstyrelsen har tillsammans med Gävleborgs kustkommuner nu fått en leverans på över 50 000 ålyngel från England som nu släpps ut i det fria på utvalda kuststräckor här i länet i hopp om att rädda ålen från att dö ut.

– De är kanske 8-10 centimeter långa och inte större än en metmask men man ser tydligt att det är en ål i miniformat, säger länsfiskekonsulent Kalle Gullberg om ålynglen som släpps ut.

Ålen länge mystisk
Den grekiske filosofen Aristoteles hävdade att ålarna kom från "jordens inälvor", och romaren Plinius skrev i sitt verk Historia Naturalis att ålarna uppstod ur avskrapade skinnrester.

Ålens uppkomst har länge varit ett mysterium men de här ynglen vet man kommer från Sargassohavet och har sedan fångats i England för att till slut flygas till Sverige, där de nu förhoppningsvis kommer att trivas i sitt nya hem.

En procent kvar
I dag finns det ungefär bara 1 procent kvar av den mängd ål som fanns för 40 år sedan. Anledningen till att ålen minskat så pass mycket tros vara att man fiskat för hårt och att vattenkraftverk och dammar försvårar ålens färd genom vattendragen.

Ynglen som släpps ut i dag för att rädda den utrotningshotade ålen har betalats med EU-pengar genom Fiskeriverket och det är en hoppfull Kalle Gullberg som varsamt låter ett av ynglen glida ner i Gavleån.

– Det känns jättekul att kunna bidra till att den här kanske kan räddas för den är verkligen väldigt illa ute.

Christopher Lindahl
christopher.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".