Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Landstingsanställdas kritik tystas ned

Publicerat måndag 24 augusti 2009 kl 17.30
Karin Bergsman, Vårdförbundet läser divisionchefen Berit Fredricssons brev till medarbetarna. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

De Landstingsanställda får allt mindre yttrandefrihet. För andra gången har personalen nu skriftligen uppmanats att inte diskutera jobbet offentligt i media, samt att sluta skriva landstingskritiska insändare i tidningarna.

Det första brev som skickades ut till de anställda via e-post handlade om att det var förbjudet att lägga ut protestlistor mot organistationsförändringar inom landstinget. Detta ärende har JO-anmälts och bereds just nu av Justitieombudsmannen, JO.

I det andra andra brevet som publicerades på landstingets personalweb uttryckte primärvårdschefen Berit Fredriksson missnöje med att anställda hade skrivit insändare i tidningen i vilka landstingsledningen kritiserades. Hon skriver bland annat:

"Under sommaren har vi haft ett par anonyma insändare som riktat hård kritik mot såväl ledningen som mot illojala kolleger. Det står var och en fritt att uttrycka sina åsikter på detta sätt, men om målet är att förbättra verksamheterna så tycker jag inte att det är det mest konstruktiva sättet att gå till väga."

Facket kritiskt till munkavle
Landstingspersonalens fackliga företrädare reagerar nu skarpt på divisionchefen Berit Fredriksson påtryckningar. Vårdförbundet tycker att det är i stället är cheferna själva som borde ha kritik, för att inte ha åtgärdat de problem som personalen i sin tur har uppmärksammat i olika insändare.

Enligt Karin Bergsman som företräder Vårdförbundets medlemmar inom primärvården i Gävleborg är arbetsgivarens försök att tysta de anställda ett säkert tecken på att något är fel på arbetsplatsen:

– Det är tråkigt att cheferna vänder sig till arbetstagarna på det här sättet. Jag kan se att arbetsplatsen inte fungerar när de anställda måste gå ut i tidningarna, säger hon.

Kritik hanteras bäst på jobbet
Thomas Storm, tillförordnad kommunikationsdirektör, tycker dock inte att uppmaningen att hålla landstingskritiken inom organisationens väggar ska uppfattas som en begränsning av de landstingsanställdas yttrandefrihet. Det är förnuftigt att inte föra interna frågor till torgs, tycker han:

– Har man funderingar på hur man vill utveckla verksamheten så gör man det bäst på sin arbetsplats. Om ingen lyssnar får man vända sig till närmaste högre chef, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".