Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Skolors sjukfrånvaro kartläggs

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 08.01
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Landstingets smittskyddsenhet kommer nu att ta hjälp av skolor och förskolor för att fastställa när svininfluensan slår till på bred front i länet. Smittskyddsenheten vill nämligen ha in skolornas sjukfrånvarolistor för att hitta den frånvarotopp som indikerar en ny influensa.

– Det är ett försök för att se om vi ganska snabbt kan ta reda på huruvida en influensasjukdom kommer till länet eller inte, säger Signar Mäkitalo.

Det här projektet är i sin linda och går ut på att skolor och förskolor frivilligt skickar ut frånvarolistor, men listorna kommer inte att visa om barnen har fått någon influensa eller ej.

– Det vore ju naturligtvis bra om man fick reda på huruvida det är på grund av hosta och feber och influensaliknande symptom. Har man inte det frågeformuläret som förr så blir det ju väldigt krångligt om skolor och förskolor ska ställa extra frågor, säger han.

Liknande projekt finns redan i dag
Redan i dag finns det liknande projekt på flera ställen i Sverige.

– Jag vill minnas att västra Götaland och Norrbotten har något liknande, men vi är inte där än. Däremot fick jag positiv respons från några kommuner om att de kunde tänka sig att ställa upp på det här, säger han.

Vilka kommuner är det?

– Det är bland annat Sandviken och Hudiksvall om jag minns rätt.

Även Stockolms län har ett sådant här projekt men då handlar det om 12 500 frivilliga individer som genom mejl rapporterar in när de blir sjuka. Här i Gävleborg tror smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo att det ska räcka med att avläsa skolor och förskolors frånvarolistor - oavsett vad det rör sig om.

– Får man en väldig snabb stigning av frånvaron, och då menar jag att en stor del av barnen som är borta, så brukar det ju bara vara några enstaka åkommor som orsakar det. Då skulle man få ett snabbt hopp i sjukfrånvaron och då kan man ju för att ta reda på om det är svininfluensa ringa till skolhälsovården på skolorna och fråga varför de är borta så mycket, säger Signar Mäkitalo.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".