Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Fortsatta problem på vuxenpsyk

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 15.53
1 av 2
Vuxenpsyk i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Walle Lindholm, chef för slutna allmänpsykiatrin i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Det är fortfarande svårt att få dygnsvård inom den allmäna vuxenpsykiatrin i länet. Avdelningarna i Gävle och Hudiksvall är hårt belastade och man tvingas till överbeläggningar. Det finns inga lediga platser i våra grannlän, och man måste anlita privata vårdgivare för att lösa situationen.

- Vi har i dag sex stycken överbeläggningar inne hos oss, säger Walle Lindholm som är chef för den slutna allmänpsykiatrin i Gävle.

Så det har fortsatt det här som har pågått under augusti månad?

- Ja, det här är tydligen en topp, och i går fick jag reda på att man hade ringt runt till andra kliniker i grannlänen och där fanns det också överbeläggningar, säger han.

Det ser mörkt ut för alla de personer som behöver dygnsvård inom allmänpsykiatrin. Båda avdelningarna i Gävle och Hudiksvall är fortfarande hårt belastade med överbeläggningar, och den utväg som fanns genom att skjutsa patienter från Gävle till Hudiksvall är nu alltså helt borta.

Det ser lika ut i alla angränsade län och psykiatrin i Gävleborg vill nu skynda på en upphandling med en privat vårdgivare i landet.

- Ja, vi har en kontakt som vi ska följa upp det spåret, men vi måste ju göra det på rätt sätt och göra en upphandling, säger Walle Lindholm.

Kan du berätta var någonstans det finns?

- Jag kan återkomma framöver när vi har saken klar, säger han.

Vad skulle det betyda? Hur många platser skulle ni få loss då?

- Ja, vi skulle nog kunna få loss några platser och det skulle förbättra vårt läge ganska mycket faktiskt.

Men den slutna allmänvuxenpsykiatrin i länet kommer inte få några extra pengar för att köpa vård av en privat vårdgivare. Och det kan röra sig om mycket pengar då en patient kostar 4 000 kronor per dygn.

- Det här bli ju en extrakostnad som vi måset hantera inom klinikens ram och nu har vi använt en del extra personal och så vidare, så för oss kommer det att bli en röd siffra, så är det ju, avslutar Walle Lindholm, chef för den slutna allmänpsykiatrin i Gävle.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".