Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gävle

Dragkamp om elever - även mellan kommunala skolor

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 06.53
Solängsskolan. Foto: Gävle kommun

I och med elevminskningen nästa år så får den kommunala skolan färre elever att dela på. Det här innebär konkurrens om elevens elevpeng. Men inte bara gentemot friskolan utan även mellan sina egna.

Solängsskolan i Gävle ligger förhållandevis centralt och har ett stort upptagningsområde och liten konkurrens. Källöskolan ligger i bostadsområdet Bomhus utanför stan där det är större konkurrens. Och trots en tidigare god elevtillströmning så tar Solängsskolan den nya situationen på stort allvar.

– Vi tror att det eventuellt kan bli en elevminskning. Det beror på hur många elever som söker till Solängsskolan, säger Stefan Grybb, rektor.

På Källöskolan har man fått vara med om en elevminskning från 270 elever till nu 200. Det är en minskning med en fjärdedel och har naturligtvis skapat en oro inför framtiden.

Den skola som förlorar den här kampen kommer att få det kännbart eftersom det blir mindre pengar till skolan. Någon lärare måste kanske byta skola eller sluta sin tjänst.

Det här innebär ommöbleringar av lärare och större klasser. men också att det blir mindre över för att hjälpa dom elever som behöver extra stöd. Men varken Solängsskolan eller Källöskolan kommer att ta till några extra smarta trix för att väcka intresse för just sin skola. Man kör på som vanligt.

– Vi berättar för blivande elever och deras föräldrar om vår verksamhet, säger Stefan Grybb, rektor på Solängsskolan.

– Vi visar på vad vi gör. Det är mycket bra verksamhet som pågår här, det kan jag säga, säger Åsa Hedblom, rektor för Källöskolan i Gävle.

Källöskolan blev av med 30 elever till Engelska skolan samt lika många till en annnan kommunal grundskola när kommunen ville förtäta området. 2012 ska även Källöskolan flytta till andra lokaler som har blivit över efter en skolflytt. Det här gör att det blir extra svårt för skolan att marknadsföra sig eftersom det är risk att föräldrarna till sexåringarna blir oroliga för att en flytt om två år ska bli negativt för ens barn. Rektor Åsa Hedblom igen.

– När man är i ett utsatt läge då vässar man sina klor för att man vill ju behålla det man har, säger hon.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".