Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Många patienter får fel medicin - men nu ska problemet lösas

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 06.00
Maj-Lis Svedin Nordling i Gävle fick medicin som hon inte tålde. Foto: Scanpix och Staffan Mälstam SR Gävleborg

Uppdaterad 16:30
Över hälften av alla patienter som skrivs ut från ett sjukhus får med sig fel medicin hem. Det visar flera studier. Bland annat beror det här på att det saknas en nationell databas med information om alla patienters läkemedel. Detta är något som orsakar onödigt lidande och kostar samhället miljardbelopp varje år. Landstinget Gävleborg har nu anställt fyra apotekare för att komma till rätta med problemet.

– Jag blev som en zombie och det resulterade i, anser jag, att jag blev så stillsittanden och stillaligganden så att det var det som orsakade att jag fick en propp i högra benet, säger Maj-Lis Svedin Nordling i Gävle.

Våren 2006 fick Maj-Lis epilepsi på grund av en tumör i hjärnan och hon erbjöds då en operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fick samma medicin igen
I väntan på operationen, som skulle ske till hösten, skrev hennes läkare i Gävle ut en medicin som det visade sig att Maj-Lis inte tålde och därför sluta hon att äta den. Men den informationen fick aldrig läkarna på akademiska sjukhuset i Uppsala som efter operationen satte in samma medicin igen.

– När jag hade varit hemma några dagar lämnade jag receptet till en dotter som skulle åka och hämta medicinen. Då tittar hon på receptet och säger: "Men är inte det här den där medicinen som du inte tålde?" Och då förstod jag varför jag var så trött, säger Maj-Lis Svedin Nordling.

Och Maj-Lis är långt i från ensam. Över hälften av alla patienter som byter vårdform får fel medicin med sig hem. Det visar flera studier som Sveriges Kommuner och Landsting skriver om i rapporten: Förebygg läkemedelsfel i vårdens övergångar.

Saknas gemensam databas
En förklaring till att det blir så mycket fel vid förskrivning av läkemedel är att saknas en nationell databas där information om alla patienters läkemedel finns samlat.

– Vi har ju jobbat länge i landet på att försöka få fram en enda databas där olika vårdgivare kan se vad andra har gjort, för att hjälpa patienten. Det har vi ju inte än, tyvärr, varken i Sverige eller i vårt landsting, säger Per-Henrik Back, läkemedelsansvarig inom Landstinget Gävleborg.

Över hälften av alla patienter får alltså fel medicin med sig hem när de byter vårdform. Den främsta orsaken till det är att de olika vårdinstanserna, som sjukhus, primärvård och kommuner inte är tillräckligt bra på att informera varandra om patientens läkemedel.

Fyra apotekare har anställts
För att komma tillrätta med det här så har Landstinget Gävleborg nu anställt fyra apotekare. En av de är Sofia Jonsson:

- Vi försöker se till att informationen följer med patienten i vilket läge man än finns i sjukvården. Att den ska vara lättillgänglig och då måste man gemensamt jobba fram arbetsesätt, säger hon.

Varför tror du att man inte har gjort det hittills?

- Vi har haft det lite svårt eftersom vi inte har något gemensamt datastöd kring det här. Det kan vara en av anledningarna, säger Sofia Jonsson.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".