Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många unga bakom rättsövergrepp

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 11.57
Det är vanligt med sms-hot i samband med rättegångar. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix

Det är ofta unga människor som står bakom ökningen av hot och våld mot vittnen eller brottsoffer i samband med rättegångar. Det är vanligt att hoten sker i form av sms eller datatrafik.

– Man gör det via en länk och då uppfattar man det inte som ett brott, men det är fängelse i straffskalan på det här brottet och det är väldigt allvarligt, säger Lars-Åke Sund som är chef för personsäkerhetsenheten inom Gävleborgspolisen.

Antalet övergrepp i rättssak, det vill säga hot eller våld mot vittnen eller brottsoffer i samband med en rättegång eller polisanmälan, har ökat från 55 fall år 2000 till 155 fall 2009. Det visar statistik från Polisen.

14-åring misshandlades
Ett av de fallen är en 14-åring som blev misshandlad utanför Gävle Tingsrätt för ett par veckor sedan. 14-åringen var i tingrätten i egenskap av brottsoffer och blev misshandlad av den åtalades kompisar.

Men det finns hjälp att få som brottsoffer och vittne.

– Brottsofferenheten har hela tiden kontakt med brottsoffer för att se till att målsägande eller vittnet känner sig trygg, säger Lars-Åke Sund.

Men i 14-åringens fall fungerade alltså inte detta vilket Lars-Åke Sund ser som ett misslyckande.

– Så är det. Men för att man ska kunna lyckas måste man vara medveten om vad som händer också. Det här var inget som vi visste att det skulle inträffa.

Föräldrar i skolan
Även Emma-Lena Wennerberg på Brottsofferjouren i Gävle har märkt av att allt fler unga människor blir hotade i samband med rättegångar.

– Jag har haft både tjejer och killar som har berättat att de mår väldigt dåligt och är hotade i skolan efter att de har vittnat och måste ha föräldrar som är med dem i skolan, säger Emma-Lena Wennerberg.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".