Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sandviken

Förlust för Sandvik fjärde kvartalet

Publicerat onsdag 3 februari 2010 kl 10.38

Uppdaterad 11:13
Sandvik redovisar en förlust på 77 miljoner kronor före skatt för det fjärde kvartalet i fjol.  Under motsvarande period året före blev det en vinst på drygt 1,524 miljarder kronor. Enligt ett pressmeddelande från verkstadskoncernen är det den fortsatt låga efterfrågan som ligger bakom resultatet. Ledningen vill nu förlänga de krisavtal som går ut i mars. Men inom ett område kan det bli nyanställningar.

Långsamt återvänder efterfrågan på Sandviks produkter.

Allt för långsamt tycker ledningen som vill förlänga krisavtalen med facket.

Det blev oväntat en mindre förlust för verkstadskoncernen Sandvik under det fjärde kvartalet. Resultatet blev över en halv miljard kronor sämre än vad bedömarna hade räknat med, vilket finanschefen Ola Salmén tror hänger ihop med att produktionen varit betydligt lägre än vad aktieanalytikerna hade räknat med samtidigt som koncernen redovisade mer kostnader än väntat.

Men det finns ljuspunkter och Sandvik är förberett för en resultatförbättring framöver.

-Det sker en gradvis ökning av efterfrågan, säger Ola Salmén till TT.

Men det sker från en låg nivå. Den ökning som sker handlar till stora delar om en avveckling av lagren. Produktionen har varit lägre än själva faktureringen vilket gett bra resultat på kassaflödet, det vill säga inflödet av pengar till koncernen.

Trots förlusten steg aktien under förmiddagen med ett par procent.

På ett år har antalet anställda i Sandvik minskat med elva procent eller närmare 6 000 anställda till lite över 44 000 världen över. Dessutom går tusentals anställda i Sverige på så kallade krisavtal, det vill säga lägre lön och sänkt arbetstid.

- En stor del av avtalen löper ut den sista mars, säger Ola Salmén.

- Och vår önskan är att kunna fortsätta med de avtalen, i den mån det behövs, fortsätter han.

Det kommer att bli föremål för förhandlingar med facken.

På ett område blir det aktuellt med att återanställa. Den ökade efterfrågan på ånggenerator-rör från kärnkraftsindustrin beräknas leda till fler anställda inom affärsområdet Materials Technology som har verksamhet i Sandviken, enligt Ola Salmén.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".