Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nedre dalälven

Kritik mot utredning om myggift

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 07.46

Inom kort ska Kemikalieinspektionen ta ställning till om myggbekämpningsmedlet BTI, som hittills använts på dispens i Nedre Dalälvsområdet, kan godkännas. Men flera remissinstanser är mycket kritiska till det underlag som Kemikalieinspektionen presenterat.

Både Naturvårdsverket och ArtDatabanken anser att ärendet ska kompletteras och återremitteras.

– Man bör vara lite försiktig eftersom vi fortfarande vet allt för lite om bekämpningsmedlets långsiktiga effekter på hälsa och ekosystem, säger Emma Colleen som arbetar på Naturvårdsverket.

Flera länsstyrelser och kommuner i Nedre Dalälvsområdet är däremot positiva till ett produktgodkännande.

I höstas gjordes en oberoende utvärdering av myggbekämpningen de senaste åren av professor Christer Nilsson. Han sa då att det inte går att dra några slutsatser om eventuella negativa ekologiska långtidseffekter av de uppföljningar som gjorts hittills. Kersti Gustafsson handlägger frågan på Kemikalieinspektionenoch hon anser att riskerna är små

– Vi bedömer att riskerna för hälsa och miljö är acceptabla, säger Kersti Gustafsson.

ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet anser att man på det här stadiet inte kan ge ett produktgodkännande av det här biologiska bekämpningsmedlet, som bygger på den speciella BTI-bakterien. 

– Innan man tar ett beslut om ett produktgodkännande så måste det göras på ett seriöst sätt där man transparent lägger fram allt underlag som finns kring ekologiska konsekvenser och det underlaget finns inte med i den här remissen, säger Jan Terstad, programchef för Naturtyper på ArtDatabanken.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".