Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget backar om journalskrivningar

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 06.51
1 av 2
Läkaren Alexander Wirdby i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Andersbergs hälsocentral. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Landstinget backar nu när det gäller journalskrivningar vid Hälsocentralerna. Läkarsekreterarna vid flera hälsocentraler får nämligen fortsätta med journalskrivningar som rör lokala patienter, istället för att regionala skrivcentraler ska göra det.

- Kritiken har ju funnits i tre månader. Har man lyssnat och tar till sig av det här och gör något bra av det så är det OK, men det är ju sorgligt att det ska ta så lång tid innan man lyssnar på oss som jobbar i den praktiska verkligheten, säger familjeläkaren Alexander Wirdby i Gävle som är en av läkarna som har kämpat för att få tillbaka journalskrivningarna vid hälsoccentralerna.

Det ser nu ut som om läkarsekreterarnas och läkarnas protester mot ett system där journalskrivning sköts av skrivarcentraler nu till en del kommer att överges.

- Det kan vara så att de rutinerna kommer att införas i hela Gästrikland. Det vet jag inte men det ryktas om det, säger han.

Återgår till gamla ordningen
Vid flera hälsocentraler i länet så återgår man nämligen till den gamla ordningen där läkarsekreteraren enbart skriver journaler som rör den lokla hälsocentralens egna patienter.

- Ja, dels sådana papper som kommer in som är viktiga att de också scannas in i journalen ska på ett tryggt och säkert sätt ska tas om hand av en av mig känd person som finns på hälsocentralen. Och framför allt - det som skrivs vill jag ska komma till mig på ett säkert sätt, jag ska veta vem som skriver det, säger han. 

Vad Radio Gävleborg erfar så ställer sig nu också ansvariga inom primärvården bakom läkarnas krav och understryker också att patientsäkerheten ska ligga hos hälsocentralerna.

Och enligt läkare Alexander Wirdby så är det enda sättet att få ner de långa ledtiderna som också Landstinget är anmält till Socialstyrelsen för.

- Jag kan ju bara uttala mig för Andersbergs hälsocentral där vi aldrig har haft en skrivtid som är längre än två dagar. Uppenbarligen har det fungerat här, men i den nya organisationen har det hittills inte fungerat. Som det har varit hittills så är det bäst att vi har det här på hälsocentralen, avslutar Alexander Wirdby.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".