Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Upprörd stämning på VA-möte

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 06.39
Malin Westling, en av de boende i Bönan. Foto: Anna Molin SR Gävleborg

Stämningen var upprörd när de boende i Bönan på Norrlandet i går ställde politikerna mot väggen om det kommunala vatten- och avloppssystemet som ska dras ut dit. Och få Bönabor var nöjda med svaren de fick. Enligt politikerna finns ingen annan lösning än att alla måste ansluta sig och att kostnaden blir nära en halv miljon kronor/hushåll.

- Jag känner mig upprörd! Man blir ju arg och besviken. Kostnaden för det är ju orimlig. Ska jag betala 500 000 kronor så påverkas min ekonomi avsevärt, det är det stor skillnad på den kalkyl som vår familj har gjort. För många kommer det säkert vara avgörande för om man kan bo kvar eller inte, säger Malin Westling som bor med sin man och sina två barn i Bönan.

- Jag har i dagsläget en fungerande anläggning. Jag har betalt och har ansökt efter konstens alla regler för att få till en fungerande anläggnng för vatten och avlopp och jga är inte beredd att betala så mycket mer som förslaget säger, säger hon.

Kokade av ilska
I Bönans bygdegård på Norrlandet formligen kokade ett par hundra boende av ilska när politikerna presenterade det planerade vatten- och avloppssystemet i går eftermiddag.

Bönaborna konfronterade Gävle kommuns ansvariga politiker och tjänstemän med frågor - och huvudfrågan var så klart varför anslutningskostnaden måste bli så hög som närmare en halv miljon kronor per hushåll, när andra betalat högst 100 000 kronor för liknande system.

Så här säger det socialdemokratiska kommunalrådet Per Johansson, även ordförande i mark-, miljö- och planberedningen:

- Jag har förståelse för det, men det handlar ju dels om områdets topografi och dels att området redan är bebott med ett antal fastigheter. Det gör det betydligt svårare att komma fram med ledningarna, säger han.

"Borde tänka om"
Planerna som kommunen presenterade i går är än så länge ett förslag. Och Bönabon Mikael Lundblad tycker att politikerna borde tänka om helt.

- Man borde titta över om man kan göra mindre, lokala lösningar till en betydligt lägre kostnad. Eller som i dag att man har tvåkammarbrunnar och så kör man vattnet från toaletterna in till stan - vilket miljömässigt är en rekommenderad lösning och fungerar bra. Kostnaderna för det är inte alls höga, säger han.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".