Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Diktatberget fortsätter växa - trots löfte om skärpning

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 16.28
Katarina Salminen, läkarsekreterare på kirurgen i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Antalet diktat som ska skrivas in i journalerna vid kirurgen fortsätter att växa trots att Landstinget för två veckor sedan lovade att diktat-berget skulle minska. Landstinget lovade också att kallelser och remisser skulle skrivas i tid men även där har det inte skett någon förändring. För två veckor sedan låg man på kirurgen Gävle/Hudiksvall efter med 1200 diktat. I dag är man uppe i 1700.

- Det ökar varje dag. Vi jobbar och sliter men det ökar ständigt. Vad vi ska vi göra? Vi är för få personer helt enkelt!, säger Katarina Salminen, läkarsekreterare på kirurgen i Gävle´.

Landstinget sa ju för två veckor sedan att nu ska det bli skärpning...

- Ja, men det har inte hänt något direkt som vi har sett.

Och nu har det skett som inte får hända - en patient som har cancer och som väntar på besked från onkologen sitter fortfarande och väntar på en remiss. Patienten har väntat i lika lång tid som Landstingets förvaltningschef Kent Larsson lovade att det det skulle bli en skärpning på den här fronten.

- Är det så att det är ett akut diktat - en akutremiss - då ska den hanteras omedelbart oavsett hur lång kön är i övrigt. Då måste vi titta på den situationen om det är så, säger Kent Larsson.

Socialstyrelen har reagerat
Socialstyrelsen har nu också reagerat över det försämrade läget och är mycket fundersam över att en patient inte får besked från onkologen på grund av att inte en remiss blir skriven. Landstinget måste nu från den 7 juni komma in med rapporter till socialstyrelsen om att det blir en förändring. Sker inte det kan ett vite utdömas.

- Vi måste ju presentera hållbara och trovärdiga åtgärder där man kan se en förändring och en skillnad och det måste vi naturligtvis hitta, säger han.

Kan du garantera att inga patienter råkar illa ut på grund av försenade remisser, kallelser och inskrivna diktat?

- Garantera är ett väldigt kraftigt ord, men naturligtvis ska vi göra allt vi har i vår makt för att absolut inga patienter ska drabbas, säger förvaltningschefen Kent Larsson.

Läkarsekreterare Katarina Salminen igen:

- På kirurgmottagningen i Gävle skulle jag säga att det behövs fem heltidsskrivande som bara sitter och skriver bara på kirurgmottagningen i Gävle för att man ska ha en chans att komma i kapp, säger hon.

Behövs det lika många i Hudiksvall?

- Inte lika många, men kanske 1-2 personer till, säger Katarina Salminen.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

-  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".