Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hudiksvall

Skarp lukt och halvmeterhöga spillningar mötte polisen

Uppdaterat fredag 18 juni 2010 kl 06.53
Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.29

Polisen har vid en husrannsaken hittat en stor mängd fåglar i burar hemma hos en 35-årig man i Hudiksvalls kommun. Det handlar om nära 500 fåglar i fångenskap och beslaget kan vara bland det största i Sverige hittills. Och polisen möttes av en skarp lukt och halvmeterhöga spillningar.

- Det var otroligt skarp lukt, en stark doft av ammoniak och de som jobbade där fick hämta luft innan de gick in och plockade ut de här fåglarna för att det var så stark doft. Det var en spillningshög runt några av fåglarna som var säkert en halvmeter hög så de har ju inte tagits om hand på rätt sätt, berättar Josef Wiklund, enhetschef vid Polismyndigheten i Gävleborgs län.

Riskerar fängelse
Mannen som inte är frihetsberövad misstänks nu för grovt artskyddsbrott samt djurplågeri och riskerar både fängelse och böter.

Vid husrannsakan som skedde under överinseende av veterinärer påträffades åtminstone tre döda fåglar. Mellan 50 och 60 levande fåglar har flyttats - resten finns kvar i den misstänktes vård.

- Jag förstår att det förefaller märkligt att det är den som är misstänkt som tar hand om djuren, men det är så otroligt rörigt och komplicerat och vara i den här miljön och veta vilka djur som ska vart. Veterinärerna och de som tog hand om rovfåglarna kände att det var en grannlaga uppgift att ta hand om dem, säger han.

Polisen fann också fångstredskap och äggkläckningsmaskiner.

Bland fåglarna som mannen hållit inspärrade i burar finns flera individer som tillhör statens vilt som tornfalk, fiskgjuse och tornuggla.

Dessa fåglar får enligt jaktförordningen inte tas om hand av allmänheten.

Funderar på nästa steg
I samråd med Länstyrelsen och Naturvårdsverket funderar polisen nu på nästa steg.

- Det som kommer att hända det är att vi ska bestämma oss för vilken metod vi ska använda och hur vi ska säkerställa resten av alla de här fåglarna. Vad som ska göras med dem, för att på bästa sätt ta hand om dem, säger Josef Wiklund, enhetschef vid Polismyndigheten i Gävleborgs län.

Robin Oljelund Kjellberg
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".