Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

De fortsätter styra landstinget

Uppdaterat fredag 15 oktober 2010 kl 14.46
Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 10.42
1 av 3
Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 3
Raimo Pärssinen (S) Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
3 av 3
Björn Brink (C) Foto: Christian Höijer SR Gävleborg

(S), (C) och (MP) kommer återigen att bilda majoritet i landstingsfullmäktige - men bara med ett mandats övervikt. Och frågan är om majoriteten är tillräcklig stark för att undvika den politiska kris som vi kunde bevittna under förra mandatperioden.

Efter valet 2006 bildades en majoritet mellan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Gävleborgs Landsting, även då med endast ett mandats övervikt.

Men det samarbetet avbröts efter att en miljöpartistisk ledamot röstade emot den egna majoriteten.

Det var då som ett blocköverskridande samarbete mellan Socialdemokreterna, Miljöpartiet och Centerpartiet tog sin början. Centerpartiet argumenterade då för att man tog ansvar för politiken och ville skapa en stabil majoritet. Men i dag tyder alltså det mesta på att man ger sig in i ett samarbete med endast ett mandats övervikt. Vi hör det centerpartistiska landstingsrådet Björn Brink:

- Det har ju visat sig att vi har varit bra på att hålla ihop. Och det finns inget som talar för att det inte skulle gå framöver heller, säger han.

Men när ni 2009, i mars tror jag det var, valde att gå ihop med Socialdemomkraterna och Miljöpartiet så argumenterade ni för att det var viktigt att ha flera mandats övervikt och en stabil majoritet. Är det ansvarsfullt att göra så här nu?

- I praktiken tror jag inte att allianspartierna eller Vänsterpartiet i landstinget ska gå tillsammans med Sverigedemokraterna och föra oppositionspolitik, säger han.

Inte heller Pärssinen är orolig
Enligt Socialdemokraternas distriktsordförande Raimo Pärssinen återstår endast att formulera det politiska innehållet och dela upp de olika uppdragen i lanstingsstyrelsen. Och inte heller Pärssinän är orolig för att den svaga majoriteten kan komma att skapa problem för majoritetspartierna under kommande mandatperiod.

- Samverkan Gävleborg har väl 27 mandat och sedan har väl Vänsterpartiet 6 mandat och Sverigedemokraterna 4. Det krävs då att alla de här kommer överens i en fråga och då krävs det att någon av oss ska gå över - så vi upplever ändå att det finns stora möjligheter att kunna regera, säger Raimo Pärssinen.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Vänsterpartiet kommenterar det fortsatta samarbetet så här:

"En möjlighet att bilda en rödgrön majoritet i landstinget var ingen viktig fråga för socialdemokraterna"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".