Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Stor omsättning av elever

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 06.51
Sara Ålenius, lärare: "Förutsättningarna ändras hela tiden"
(1:45 min)
1 av 2
Stenebergsskolan. Foto: Gävle kommun
2 av 2
Sara Ålenius (tv) och Christina Söderström, lärare på Stenebergssskolan i Gävle. Foto: Fernando Arias SR Gävleborg

Stenebergsskolan i Gävle är en av de skolor som har störst omsättning av elever i länet. Så många som en fjärdedel av eleverna byter skola varje år, samtidigt som lika många nya tillkommer. Flera av ungdomarna är eller har varit asylsökande och flyttar ofta för att de har fått avslag på sin asylansökan.

– När gruppen ändras så ändras förutsättningarna och gruppdynamiken. Det räcker med en elev till så ändras det, säger läraren Sara Ålenius.

Inte ovanligt med nya elever
För Sara Ålenius och hennes kollegor hör det inte till ovanligheterna att mitt i terminen få helt nya elever, samtidigt som andra ungdomar flyttar ifrån. Ibland utan förvarning:

– Det var många ungdomar som flyttade, berättar Artor.

Artor Gapojan har fått se flera av hans kompisar lämna skolan. Och ofta handlar det om elever som precis kommit till Sverige.

– Efter ett halvår, ett år, tre-fyra månader så flyttar de från Sverige, berättar han.

De tar emot nyanlända barn och ungdomar
Andersberg, Stora Sätra och Stenebergsskolan i Gävle har i uppdrag att ta emot nyanlända barn och ungdomar.

I den här gruppen fokuserar man speciellt på svenskaundervisningen, men i takt med att eleverna lär sig språket förflyttas dem till skolans ordinarie klasser.

Men det är också inom den här gruppen som som många av eleverna kommer att falla ifrån inom loppet av ett halvår, den ungefärliga tid det tar för Migrationsverket att ta ställning till ett ärende.

"Tufft när förutsättningarna förändras"
– Det är tufft naturligtvis. Det är tuffa förutsättningar både för lärare och elever när gruppen hela tiden förändras, säger Ola Andersson, biträdande rektor.

Enligt Ola Andersson är det inte enbart av asylskäl som elever byter skola, men sammanlagt kan det röra sig om en fjärdedel av eleverna som byter skola varje år, och lika många nya som kommer.

"Tillbaka på ruta ett"
– Det generella i grupprocessen det är ju att när man kliver in i gruppen så är alla med och då startar processen. Kliver en av eller kommer till så förändras alltihopa - då är man tillbaka på ruta ett. Och det innebär ju att om vi får nya elever varje vecka så står vi på ruta ett i den processen varje vecka, säger han.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".