Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Snart kan man inte anmäla läkare

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 07.40
Eva Björn i Gävle Strokeförening: "Jättedåligt!"
(2:26 min)
1 av 2
Kerstin Westin Andersson, ordförande i Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Gävleborg. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
2 av 2
Gunilla Nordström, kanslichef för patientnämnden inom Landstinget Gävleborg. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg

Från och med årsskiftet försvinner möjligheten att anmäla enskilda läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, då Socialstyrelsen tar över detta uppdrag. Därmed försvinner också systemet med att enskilda personer inom sjukvården kan prickas.

- Jag personligen tycker att det är jättedåligt! säger Eva Björn som är medlem i Gävle Strokeförening.

Det är Gävle Strokeförening som har sammankomst i Tullbomsgården i Gävle. Tullbomsgården är ett gammalt gult trähus, med en stor samlingssal, som ligger i gamla Gävle och som delas av många handikappföreningar.

Ny patientsäkerhetslag införs
Från och med årsskiftet införs en ny patientsäkerhetslag som, enligt Socialstyrelsen, syftar till att göra vården säkrare och att det ska bli enklare för patienter att anmäla felbehandlingar.

Men i och med denna förändring så skrotas också möjligheten för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att pricka enskilda läkare, och annan legitimerad personal inom sjukvården, som har gjort ett dåligt jobb.

"Ingen vill ju göra fel"
Gunilla Nordström är kanslichef för patientnämnden inom Landstinget Gävleborg, den avdelning inom landstinget som hjälper patienter som anser sig blivit felbehandlade. Och hon tycker att den här förändringen är bra.

- Ja, jag tycker det är en förbättring för individperspektivet försvinner. För det är ju så att ingen vill ju göra fel i vården och många gånger har det hänt att personer har blivit fällda när det faktiskt är organisationen bakom som har orsakat att jag som enskild yrkesutövare inte har haft förutsättningar att göra mitt jobb på ett bra sätt, säger hon.

Riktar in sig på systemfel
Det nya systemet ska alltså rikta in sig mer på systemfel inom vården istället för att vissa enskilda yrkesutövare gör fel. Något som Kerstin Westin Andersson, som är ordförande för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Gävleborg, tycker är bra.

- Jag tror att det kan bli bra att man stärker patientsäkerheten för det är det som det handlar om. Så för min del så tror jag att det kan bli bättre, säger hon.

Men tillbaka till Eva Björn, på Gävle Strokeförening, som själv anser sig ha blivit felbehandlad. Och hon resonerar så här:

- Jag har inte anmält det själv. Man är för svag för att anmäla när man är sjuk. Man orkar ju bara med sin vardag. Därför blir man ju ännu mer sårad när man hör att det personliga ska försvinna, för vi är ju också personliga vi som är sjuka, säger hon.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Den nya patientsäkerhetslagen

Den 1 januari 2011 införs en ny patientsäkerhetslag. Syftet är att göra vården säkrare och att det ska bli enklare för patienter att anmäla felbehandling.

En del av den nya patientsäkerhetslagen behandlar patienters möjlighet att klaga på vården. Detta innebär bland annat att Socialstyrelsen tar över Hälso- och sjukvårdsnämndens (HSAN) nuvarande hantering av patienters klagomål. Idag tar HSAN emot ungefär 5 000 anmälningar om året av patienter som anser sig ha blivit felbehandlade i vården.

I nuvarande system måste patienten i sin anmälan till HSAN precisera vem som anmäls och specificera vilka fel denne begått. I det nya systemet kan patienten istället anmäla en händelse och Socialstyrelsen kan göra en förutsättningslös utredning av det som skett.

Inför den kommande förändringen fortsätter HSAN att handlägga ärendena som kommer in under hela hösten 2010. Många ärenden som påbörjas under hösten kommer dock inte att hinna bli avslutade innan årsskiftet. Dessa kommer enligt lagen att överlämnas till Socialstyrelsen vid årsskiftet som då prövar ärendena enligt de nya reglerna. HSAN:s roll efter årsskiftet kommer att renodlas till att handla om frågor kring återkallande av legitimation, indragen förskrivningsrätt och prövotid.

Vid Socialstyrelsen pågår under hösten 2010 ett arbete med att planera och förbereda den nya verksamheten.

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".