Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Undervisning flyttas utomhus - men få politiker bryr sig

Uppdaterat torsdag 21 oktober 2010 kl 14.00
Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 07.01
Pedagog Åsa Åhlenius: "I skogen får alla möjlighet att lära sig"
(1:34 min)
På Hemlingbyskolan har barnen mattelektion utomhus. Foto: Joacim Lindwall, Sr Gävleborg

Allt fler skolor i Gävle kommun har börjat med utomhuspedagogik. Istället för att sitta inne i ett klassrum och räkna så får eleverna gå ut i skogen eller på skolgården och göra matteövningar. Men intresset bland politiker och tjänstemän i Gävle var intresset svalt när de bjöds in.

Hemlingbyskolan i Gävle är en av skolorna i kommunen som bedriver utomhuspedagogik. Här är Åsa Åhlenius pedagog och hon tycker att det finns många fördelar med att flytta ut undervisningen till skogen.

– Barnen lär sig om skogen och att man ska vara rädd om den samtidigt som man är ute och gör en matteövning till exempel, säger Åsa Åhlenius.

Stressen minskar
Det är Naturskyddsföreningen och Naturskoleföreningen som tillsammans driver projektet för att få skolor att utnyttja naturen mer i undervisningen.

– Stressen minskar både hos eleverna och pedagogerna när de är utomhus, säger Per-Olof Ericksson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

Även pedagog Åsa Åhlenius tror på att utomhuspedagogiken fungerar.

– Jag ser det här som en stor möjlighet för alla barn med olika inlärningssätt. I naturen får alla möjligheten att lära sig, säger hon.

Intresset svalt hos politiker
Men när Naturskyddsföreningen och Naturskoleföreningen bjöd in politiker och tjänstemän i Gävle kommun för att diskutera ämnet utomhuspedagogik så var intresset svalt.

- Vi hade ju en dag i Hemlingby där personalen på Hemlingbyskolan fick en utbildning i utomhuspedagogik, och då ville vi på eftermiddagen ha en diskussion med politikerna. Vi skickade ut inbjudningar till 125 personer och det kom en (1) person - en tjänsteman från tekniska kontoret, säger Per-Olof Ericksson som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Gävleborg.

Barnen håller sig friskare
Undervisning utomhus minskar stressen hos både lärare och elever, det visar undersökningar som Naturskyddsföreningen och Naturskoleföreningen refererar till. Dessutom håller sig barnen friskare.

Men för att undervisning utomhus ska fungera så måste det finnas grönområden i anslutning till skolorna. Och därför vill Naturskyddsföreningen att Gävle kommun ska inventera sådana områden.

- Det finns ju undersökningar som visar att för att läraren ska gå ut i naturen så måste naturområdet ligga på kortare avstånd än 300 meter, säger han.

En skola som har naturen inpå sig är Hemlingbyskolan där man nu börjat arbeta med utomhuspedagogik. Åsa Åhlenius är pedagog där och hon är nöjd med resultatet hittills.

- Om man tänker sig att man gör en matematikövning så får man ju det här med naturen, rörelser, hälsan - och barnen lär sig om skogen och vara rädd om skogen, säger hon.

"Vi ger oss inte"
Men även om intresset hos Gävles politiker var svalt till en början så tänker inte Per-Olof Ericksson och naturskyddsföreningen ge sig.

- Absolut inte! Vi kommer att jobba vidare för vi tror på det här. Det kommer mer och mer, det är jag helt övertygad om, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".