Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
landstinget

Bättre cancervård i Gävleborg

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 15.55
"Ett centrum ska starta till sommaren"
(1:39 min)
1 av 2
Kjell Asplund, samordnare för regeringens nationella cancerarbete. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
2 av 2
Inger Nordmark. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg

Cancerpatienter i Gävleborg ska få bättre vård. Och det ska ske med hjälp av ett cancercentrum som landstinget bildar tillsammans med landstingen i Uppsala och Örebro - något som kommer höja kvalitén för patienterna, säger Kjell Asplund som är samordnare för regeringens nationella cancerarbete.

– Här handlar det om att få ihop vårdkedjor, att få bättre flöde, mycket kortare väntetider men också att få högre kvalitet i sådant som rehabilitering, palliativ vård och förebyggande vård, säger Kjell Asplund som är samordnare för regeringens nationella cancerarbete.

Ska bilda ett cancercenter
Landstinget Gävleborg har tillsammans med de övriga landstingen i Uppsala och örebroregionen beslutat att bilda ett cancercenter.

För även om cancervården är bra i stort så finns det en rad problem som måste åtgärdas, säger samordnaren Kjell Asplund.

Och det är det som är utgångspunkten när det regionala cancercentret, som kommer finnas i Uppsala, ska börja ta form.

Tanken är alltså att köerna ska kortas, tryggheten öka och vårdkvalitén höjas.

Tror på bättre vård
Inger Nordmark, verksamhetschef för onkologiska kliniken i Gävleborg tror att centret stegvis kommer förbättra cancervården.

– Det kommer att bli små förändringar, eller förändringar som kanske gör att vi hittar sätt att arbeta effektivare, att använda resurserna på rätt sätt. Att vi kan ha kompetens att möta de behov som finns. Jag har också en vision om att vi kan få ett bättre psykosocialt stöd för patienterna och rehabilitering, säger hon.

Start i sommar
Ett datum för när det nya centret ska vara igång är ännu inte satt men det kommer inte dröja allt för länge, säger Kjell Asplund som samordnar det nationella cancerarbetet.

– Här i den här regionen har man planer på att starta detta regionella cancercentrum nu till sommaren, säger han.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".