Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hudiksvall

JO kritiserar landstingets munkavle

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 06.00
JO kritiserar landstinget
(1:44 min)
Hudiksvalls sjukhus. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg

Justitieombudsmannen konstaterar att det var fel av landstinget att stoppa namninsamlingslistor på Hudiksvalls sjukhus. JO är också kritisk till att landstinget skickat ut ett dokument som kunnat tolkas som att landstingsledningen ville begränsa yttrandefriheten.

Det var läkaren Vincent Ugarph vid Hudiksvalls sjukhus som JO-anmälde landstingsdirektör Svante Lönnbark sedan denne låtit skicka ut en promemoria till sjukhusets anställda med förhållningsorder om hur de fick yttra sig kring ett kritiserat förslag om att lägga ner sjukhuset.

Nu kritiserar JO landstingsstyrelsen för en otydlig formulering i promemorian, om att det inte är tillåtet att använda landstingets lokaler för att sprida sin åsikt. Det centerpartiska kommunalrådet Björn Brink tar emellertid den här kritiken med ro:

– Jag tycker att kritiken är ganska mild. JO tycker att vi ska rätta till vissa saker, men i det stora hela kan inte JO finna att några större fel har begåtts, säger han.

Protestlistor togs bort
JO är också kritisk till att ledningen tog bort namnlistor till stöd för att sjukhuset skulle vara kvar som hade satts upp i personalrummet. Att det efter JO kritiken nu skulle vara helt fritt fram för den typen av yttrandefrihet är emellertid mer än vad Björn Brink vågar lova:

– Patienter och anhöriga får inte känna sig utsatta för övertalningsförsök, sådana risker är viktiga att undvika. Däremot ser jag inga hinder mot att sätta upp protestlistor i personalrummen, säger han.

Kritiken gav efterverkningar
I den remissprocess som föregått JO:s beslut har läkaren Vincent Ugarph även kritiserat  sin verksamhetschef Ulf Öhrvall som uppmanade honom att "dämpa sig" när debatten om landstingets strategiförslag rasade som mest.

Läkaren hävdar dessutom att hans kritik av strategiförslaget ledde till att han fick en sämre löneutveckling än planerat. Läkaren anser att hans grundlagskyddade yttrandefrihet därmed har kränkts. Men mot det riktar inte JO någon kritik mot Landstinget. 

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".