Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vincent Ugarph:

JO-kritik - en lättnad

Uppdaterat tisdag 26 oktober 2010 kl 16.45
Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 13.00
Vincent Ugarph. Foto: Linnéa Ericsson SR Gävleborg

Justitieombudsmannen riktar kritik mot Landstinget Gävleborg. Kritiken handlar om att man stoppade namninsamlingslistor på Hudiksvalls sjukhus och att landstinget skickat ut ett dokument som kunnat tolkas som att man ville begränsa yttrandefriheten.

Det var överläkaren Vincent Ugarph som anmälde landstingsledningen när han ansåg att de dels försökte tysta kritiska medarbetare med en promemoria, dels tog ner namnlistor som satts upp till stöd för Hudiksvalls Sjukhus.

– Jag tycker att det är så här man har agerat de senaste tre åren med den nya ledningen med Svante Lönnbark som landstingsdirektör. Man lär sig aldrig att det är lättköpta poäng att faktiskt erkänna när man har gjort fel. Och det är ju alldeles uppenbart och solklart att JO har bifallit och kritiserat landstinget och direktören, säger Vincent Ugarph.

Anmälde för fyra saker
Landstinget anmäldes av Vincent Ugarph för fyra saker, de första två rörde hur landstinget behandlade sina anställda överlag, och de andra två hur han hanterats personligen.

När JO nu kom med sitt beslut valde man att kritisera landstinget på de första två punkter, för att man plockat ner namnlistor som satts upp till stöd för Hudiksvalls sjukhus, och för att man skickat ett brev till sina anställda som uppfattades av vissa som en munkavle.

Men när det gällde hur Vincent Ugarph personligen hade behandlats kritiserar JO inte landstinget.

"JO är väldig tydlig"
– Det är viktigt att framhålla att när det gäller just kritiken om hanteringen av namnlistorna så säger faktiskt JO två saker. Dels så är det så att JO är kritisk i det aktuella fallet, att man plockade ner namnlistorna, men JO är också lika tydlig över att man kan agera på det sättet, säger Ann-Margret Knapp (S), landstingsråd och fortsätter:

– Vi kan som arbetsgivare sätta stopp för en sådan hantering, alltså att använda namnlistor om det påverkar verksamheten. Jag tycker att JO är väldig tydlig och säger två saker.

Men i JO:s beslut står det ingenting om störande namnlistor, bara att man får plocka bort dem om de är stötande, inte uppsatta av någon som arbetar på platsen eller bryter mot lojalitetsplikten.

– Det måste vara upp till varje ansvarig chef att göra en sådan bedömning om en sådan här aktion inträffar på en arbetsplats, säger Ann-Margret Knapp.

Linnéa Ericsson
linnea.ericsson@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".