Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sandviken

Samarbete mot skolk i skolan

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 16.13
Skolket ska bort
(1:48 min)
1 av 2
Niondeklassarna Marcus Peltola och Kristoffer Ladman vet att skolk är vanligt bland eleverna. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
2 av 2
Lena Haglund, rektor på Murgårdsskolan och Lena Brodin, Brottsförebyggande rådet är med i den grupp som ska se till att eleverna snabbare får hjälp vid skolk. Foto: Anna Molin SR Gävleborg

Ungefär var femte elev på högstadiet i Sandviken skolkar regelbundet. Det visar en ny kartläggning som gjorts i kommunen. Nu har de kommunala skolorna startat ett nytt samarbete tillsammans med bland andra primärvården och Brottsförebyggande rådet för att minska skolket.

Ungefär var femte elev på högstadiet i Sandviken skolkar regelbundet. Det visar en ny kartläggning som gjorts i kommunen.

Skolorna i Sandviken gör i dag för lite för att få bukt med det utbredda skolket. Nu ska de kommunala skolorna tillsammans med till exempel primärvården och Brottsförebyggande rådet samarbeta för att hjälpa de här eleverna.

– Vi har ett antal elever som har för hög ogiltig frånvaro i våra skolor och det måste vi försöka hantera på ett bättre sätt än vad vi gör i dag, och då tror jag att utvecklat och förbättrat samarbete mellan myndigheterna är ett verktyg som kommer att hjälpa de här eleverna, säger Lena Haglund, rektor på Murgårdsskolan.

"Jag orkar inte gå i skolan"
En ny kartläggning i Sandvikens kommun visar att ungefär var femte elev på högstadiet struntar i att gå på lektionerna regelbundet. Var tionde elev har en hel dags ogiltig frånvaro i veckan.

– Jag har ju själv skolkat ganska mycket. Jag orkar inte gå på lektionerna, säger niondeklassaren Kristoffer Ladman.

Nu vill alltså kommunen bli bättre på att hjälpa elever som skolkar. Ett nytt samarbete mellan bland andra de kommunala grundskolorna, primärvården och barn- och ungdomspsyk ska göra att eleverna får just den hjälp de behöver.

Experter ska ge råd
– Varje elev som inte är i skolan är ett misslyckande, säger Lena Brodin på Brottsförebyggande rådet och fortsätter:

– Man ska ta kontakt med sin rektor och så gör man en anmälan och så tittar hela den här gruppen på problematiken utifrån sina expertkunskaper och sedan kommer man med tips och råd hur skolan kan pröva olika modeller.

Men det största ansvaret ligger ändå på eleven själv.

– Man ska tänka på sig själv och göra det man ska i skolan, ingenting annat, säger Marcus Peltola som går i nian.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".