Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gymnasiepakt bryts

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 09.00
"Det är fel att man ändrar sig för egen vinnings skull"
(1:43 min)
1 av 4
Slottegymnasiet, Ljusdal
2 av 4
Linn och Hanna, åttondeklassare Stenhamreskolan
3 av 4
Barn- och utbildningsnämnden, Ljusdal
4 av 4
Restaurang-programmet får vara kvar i Ljusdal

Hälsingekommunernas gymnasiepakt bryts efter bara ett halvår. Både Ljusdal och Bollnäs struntar nu i överenskommelsen, som gick ut på att man skulle dela upp de olika gymnasieprogrammen på de olika kommunerna.

Malin Ängero, ordförande i Ljusdals Barn- och Utbildningsnämnd, säger att de fattade beslutet för att värna Slottegymnasiet i Ljusdal:

- Det är alltid synd när man bryter ett samverkansavtal, helt klart. Men till syvende och sist måste man ju se till sitt eget hus.

Grundproblemet för Hälsinglands gymnasieskolor är att antalet elever fortsätter minska. Beräkningar visar att elevunderlaget kommer minska med 40%.

Därför kommer inte alla gymnasieskolor ha råd att ha alla program från och med nästa år. Så Hälsingekommunerna satte sig ner och kom i våras överens om att dela upp programmen mellan sig.

Nu, efter ett knappt halvår, bryter alltså Ljusdal mot avtalet genom att starta ett restaurang- och livsmedelsprogram, och Bollnäs genom att starta hotell och turism. Malin Ängerå önskar Bollnäs lycka till med planerna:

-Bollnäs är väl av samma dignitet som oss. Det handlar om att vi har en chans, kanske en sista chans att få fart på våra skolor, att skapa en attraktionskraft.

-Fungerar inte samarbetet mellan Hälsingekommunerna?

-Bevisligen inte, eftersom vi är flera kommuner nu som bryter.

Men inte alla i Ljusdal tyckte att det var rätt att bryta avtalet. Moderata Pontus Sjökund säger att han inte tyckte det var en bra idé att gå med från början.

-Men när man väl har fattat ett beslut ska man inte bryta det bara för att man känner för det. Har man kommit överens om en sak ska man hålla sig till det. Jag tycker det är fel att man ändrar sig bara för egen vinnings skull.

Beslutet blev alltså ett bakslag för de som hade hoppats på ett fungerade samarbete. Men för eleverna själva innebär det att man får fler program att välja på i hemkommunen.  Hann och Linna, åttondeklassare på Stenhamreskolan i Ljusdal, vet båda var de vill läsa restaurangprogrammet.

-Ljusdal, för jag orkar inte pendla.

-Ni skulle inte vara redo att resa til Hudik eller Bollnäs för att få era program?

-Jo, om det verkligen var nödvändigt. Men helst vill man ha det där man bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".