Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
söderhamn

SD får inflytande

Publicerat söndag 31 oktober 2010 kl 10.42
Sven-Erik Lindestam (S): "Det ska vara lika för alla"
(2:21 min)
1 av 2
Sven-Erik Lindestam. Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg
2 av 2
Hans Sundgren (M). Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg

Trots protester så vägrar Sven-Erik Lindestam (S), blivande kommunstyrelseordförande, att ge den borgerliga alliansen något oppositionsråd i Söderhamn. I stället ska alla partier garanteras insyn i en ny form av maktdelning i styrelser och nämnder. Nykomlingarna (SD) måste också få  inflytande menar Lindestam.

- Eftersom det finns tre grupperingar nu - alliansen, de rödgröna och Sverigedemokraterna - så har ju de varit väldigt tydliga med att ett oppositionsråd ska inte företräda Sverigedemokraterna, och då lämnas de utanför den delen, säger den blivande socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden Sven-Erik Lindestam.

Du menar alltså att Sverigedemokraterna lämnas utanför på ett oschysst sätt? 

-Ja, jag menar att jag tycker att det ska vara lika.

(SD) får större inflytande
Med 11,6 procent av rösterna var Sverigedemokraterna den stora vinnaren i valet i Söderhamn. Precis som på de flesta håll i landet vill ingen samarbeta med partiet, men om om kommunstyrelsens pågående ordförande, socialdemokraten Sven-Erik Lindestam får som han vill så kommer alltså Sverigedemokraternas inflytande att bli större än många väntat.

Anledningen till det är att Lindestam vill förnya politiken i Söderhamn där fler partier och politiker ges möjlighet till insyn i styrelser istället för att en traditionell roll som oppositionsråd inrättas. Men Sverigedemokraternas andranamn Anita Nordqvist tror att det mest handlar om ett taktiskt spel.

Taktiskt spel?
- Ja, det var ju ytterst vänligt av honom och ytterst tjusigt att säga så, men jag litar inte riktigt på det utan det kan ju vara ett bekvämt sätt att slippa ha ett oppositionsråd, säger hon.

Moderaten Hans Sundgren:

- Självklart ska de (SD) ta den plats de förtjänar, men det bör de kanske ta av egen kraft och inte av Sven-Erik Lindestams kraft, säger han.

Misstänksamhet mot planerna
Både Sverigedemokraterna och allianspartierna känner misstänksamhet mot Sven-Erik Lindestams radikala planer eftersom han inte informerat om dem inför maktövetagandet.

- Hade han varit seriös med det så skulle han ha kallat till möte med all partier och förklarat vilka idéer han hade, säger Anita Nordqvist.

- Vi har ju inte alls fått någon information, säger moderaten Hans Sundgren.

Alliansen är rasande
Trots den rödgröna majoriteten i kommunen så aviserar Socialdemokraternas att självs besätta samtliga de 4,8 politiska heltidstjänster som finns, med Sven-Erik Lindestam i rollen som ensamt kommunalråd. Allianspartierna är rasande och kallar partiet för maktfullkomligt. I slutet av november kommer från infekterade oppositionsrådsfrågan upp i kommunfullmäktige

- De rödgröna vill nog bestämma själva i Söderhamn och styra. Det är nog deras tanke, avslutar Anita Nordkvist (SD).

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".