Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
gysinge

Järnvägsbroar rivningshotade

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 06.30
Lena Boox: "Det här är ingen dussinvara"
(6:58 min)
1 av 5
Järnvägsbroarna i Gysinge används inte längre och de måste nu säljas eller rivas. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
2 av 5
Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
3 av 5
Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
4 av 5
Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
5 av 5
Kommunantikvarie Lena Boox och Anders Holmstedt på Länsstyrelsen. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg

Fyra gamla järnvägsbroar över Dalälven vid Gysinge hotas av rivning. Broarna har tidigare tillhört försvaret men nu används de inte längre och därför måste de säljas eller rivas. Länsstyrelsen och Gävle kommun har därför gått samman för att försöka hitta en ny ägare.

– Det här är ingen dussinvara. Vi befinner oss i ett område med väldigt höga värden, både för kulturmiljön, naturvården, friluftslivet och fisket, säger Lena Boox som är kommunantikvarie i Gävle.

De fyra järnvägsbroarna över Dalälven i Gysinge byggdes för järnvägen mellan Sala och Gävle år 1900. Broarna är byggda av nitade stålkonstruktioner och är tillsammans 374 meter långa.

I början av 70-talet började järnvägen avvecklas och Försvarsmakten tog då över broarna eftersom de ville trygga en militär reservförbindelse över Dalälven.

Men för fem år sedan sa försvaret upp avtalet om att använda broa

rna och nu ska de antingen rivas eller säljas. Gävle kommun och länsstyrelsen vill inte att broarna rivs och jobbar därför nu med att hitta en ny ägare.

– Man tycker att det här har en samhällsnytta och att det borde kunna användas på ett nytt sätt. Man kan göra cykelstråk, ridvägar och allt möjligt, säger Anders Holmstedt på Länsstyrelsen Gävleborg.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".