Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen vet vad vargen kostar

Publicerat måndag 21 februari 2011 kl 06.36

Den svenska rovdjurspolitiken kostar enligt Naturvårdsverket över 150 miljoner kronor per år. Men det finns ingen statlig myndighet eller departement som vet hur mycket rovdjuren kostar var för sig.

Så här lät det när Sveriges Radio ringde runt till de statliga instanser som fördelar rovdjurspengarna och frågade vad vargen kostar.

– Att dela upp det på arter är jättesvårt, säger man på Naturvårdsverket och hänvisar vidare till miljödepartementet.

Där i sin tur hänvisar man tillbaks till Naturvårdsverket.

Och det är inte lätt att få reda på vad vargen kostar i olika rovdjursersättningar och förvaltningskostnader. Oftast så bakas kostnaderna för samtliga stora rovdjur ihop till en utgiftspost - det är exempelvis svårt att dela upp kostnaderna för inventering och personalkostnader, säger man på Naturvårdsverket.

Riksdagens utredningstjänst har försökt

En som har försökt att få reda på vad de olika djurslagen kostar var för sig är den moderata riksdagsmannen Bengt-Anders Johansson, som också är vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Han har ställt frågan till riksdagens utredningstjänst men han fick inte riktigt det svar som han förväntade sig.

– Jag hade förväntat mig att jag skulle få ett svar per rovdjursslag men det var inte möjligt att få det svaret, säger han.

Och enligt Bengt-Anders Johansson är det viktigt att kunna redovisa hur mycket rovdjurspolitiken kostar.

– För det första är det många som frågar mig vad den svenska rovdjurspolitiken kostar, inte minst vargen, för det andra tycker jag att det är viktigt att visa hur mycket pengar vi anslår för att driva den rovdjurspolitik som vi just nu driver, säger han.

Sveriges Radio har också varit i kontakt med rovdjursutredare Lars-Erik Liljelund som säger att en beräkning av vad de olika rovdjuren kostar staten, ska vara med i den rovdjursutredning som ska vara klar i juli 2012.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".