Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få lärare anmäler när barn far illa

Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 16.12
Lärare: "Vill vara säker"
(1:40 min)
Staffan Olsson, specialist på sekretess och anmälningsplikt, säger att anmälningsplikten är barnets yttersta lagliga skydd. Foto: Tomas Groop

Lärare, förskolepedagoger, vårdanställda och alla andra som jobbar med barn ska enligt lag anmäla till socialnämnden om man misstänker att ett barn på något sätt far illa. Men trots att de flesta väl känner till anmälningsplikten så är det för få fall som anmäls.

Förskoläraren Anne Strandberg jobbar med riktigt små barn på Milbogårdens förskola i Hille.

– Det är ju det som heter "misstanke" som är svårt.

Vet man vart man ska vända sig?
Ja, det tror jag. Man vänder sig till sin förskolechef om det går så långt.

Svårt göra anmälan
Ulla-Britt Jacobs som jobbar inom elevhälsan på Höghammarskolans gymnasium i Bollnäs ger samma bild. Att anmäla en misstanke kan kännas svårt, säger hon.

– Ibland väntar man lite för länge för att vara säker på fakta.

Inte ensam om tveka
Ulla-Britt Jacobs är inte ensam om att tveka. De omkring 70 000 anmälningar som görs i Sverige varje år är bara toppen av isberg – de allra flesta misstänkta fall blir aldrig kända.

Det säger Staffan Olsson, den specialist på sekress- och anmälningsplikt som länsstyrelsen just nu anlitar för vidareutbildning i ämnet.

– Forskningen visar att 3 av 10 anmäls som lagen säger, mot 4 av 10 inom skolan. Det skulle vara fler som anmäls. Man ser ofta risker med att stöta sig med föräldrar genom att anmäla.

Barnens behov går först
Staffan Olssons råd är att inte vila på hanen. Anmälningsplikten är barnets yttersta lagliga skydd – det får man aldrig glömma, säger han.

– Man måste ha barnens perspektiv i första hand och se deras behov före de vuxnas.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".