Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre vargar i Finland - dåliga nyheter för Sverige

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 10.50
"Finska vargstammen har minskat från 250 vargar till 140"
(1:50 min)
I Finland har antalet vargar minskat och det kan leda till problem när det gäller arbetet med att stärka den svenska vargstammen. Foto:Erik Yngvesson/Scanpix

Att få in vargar från den finsk-ryska vargstammen kan bli mer problematiskt än vad regeringen och svenska myndigheter trott. Den finska vargstammen har minskat kraftigt de senaste åren och fortsätter att göra det. Det är dåliga nyheter för Sverige.

– Såklart att de nyheterna från Finland är dåliga nyheter för det betyder att färre vargar försöker ta sig ner till den svenska vargstammen, säger Ilpo Kojola på finska Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet.

2006 fanns 250 vargar i Finland men nu har stammen krympt till 140 djur och den hotas av inavel.

Anledningarna tros vara flera, att utbytet med den ryska vargpopulationen minskat eftersom antalet vargar i Karelen också sjunker, och framförallt illegal jakt.

– Det handlar sannolikt om illegal jakt på varg.

Efter två genomförda licensjakter på varg så har nu politiken med att genetiskt förstärka den svensknorska vargstammen kommit igång på allvar den senaste månaden.

Först flyttades en invandrad finskrysk varg från Jämtland till Örebro län.

I fredags flyttades en avkomma till en av få tidigare invandrade finskryska vargar, från Norrbotten tillbaka till Mellansverige och Dalarna.

Men när den finska vargstammen nu blir mindre så minskar också sannolikheten att östliga vargar vandrar in i Sverige.

Vilket i förlängningen innebär färre vargar för svenska myndigheter, att på konstgjord väg hjälpa till den kraftigt inavlade mellansvenska stammen, och begränsade möjligheter att hämta vargvalpar från Finland som nu behövs där.

Helene Lindahl Vik på Naturvårdsverket är ansvarig för regeringsuppdraget att stärka vargstammen.

– Det är ju ingen akut risk men det försvårar möjligheterna att få hjälp från just Finland.

Men om utvecklingen håller i sig i Finland vad ser du då?

– Alltså det finns ju vargar i Ryssland också så det är inte så att det är brist på vargar då.

Faktaruta vargar

Enligt ett riksdagsbeslut ska högst 20 vargar förstärka den inavlade skandinaviska vargstammen fram till 2014.

Enligt Naturvårdsverket bör utplaceringen framför allt ske i varglänen, i första hand Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Västmanland, Örebro och Gävleborg där det finns fasta vargstammar.

Men det kan också bli aktuellt att flytta vargar till län med enstaka revir - Uppsala, Stockholm, Södermanland och Östergötland. Detta enligt en remiss som verket i förra veckan sändes ut till berörda myndigheter och organisationer. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".