Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Ingen brandtillsyn på sju år

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 13.41
"Det är kanske synd"
(1:51 min)
1 av 3
Johan Holmström och Kenneth Holmberg arbetar på Gästrike räddningstjänst och de är ofta ute i skolor både för att kontrollera och informera om brandsäkerhet. Foto: Christian Höiljer SR Gävleborg
2 av 3
Brister i brandsäkerheten (klicka för större version). Grafik: Martin Thelander
3 av 3
Torbjörn Wannqvist är brand och säkerhetschef i södra Hälsingland. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg

Mer än var tredje skola i länet har inte haft brandtillsyn av räddningstjänsten sedan år 2004 då lagen om skydd mot olyckor infördes.

Efter att lagen infördes är det upp till skolorna själva att lämna in kontrollrapporter till räddningstjänsten om hur brandskyddsarbetet går. Räddningstjänsterna är alltså inte längre skyldiga att göra brandtillsyner, utom i de fall de märker att skolorna inte uppfyller kraven.

– Det är väl en brist kanske. Men vi har många områden som vi ska tillsyna så vi hinner inte med att typer av verksamheter, säger Kenneth Holmberg på Gästrike räddningstjänst.

Var tredje skola

I Gävle handlar det exempelvis om 15 av totalt 47 grund- och gymnasieskolor som inte har något tillsynsprotokoll från räddningstjänsten på sju år.
– Det är kanske synd att man inte hinner med alla, men samtidigt är det ändå två tredjedelar som faktiskt har fått en tillsyn, säger Johan Holmström jobbar på Gästrike räddningstjänst.

I Sandviken är statistiken mer anmärkningsvärd, där handlar det om mer än hälften av de 23 skolorna.

 – Det kanske kan vara nåt för vår tillsynsavdelning att fundera på, säger säger Johan Holmström.

Fingertoppskänsla

Torbjörn Wannqvist som är brand- och säkerhetschef i södra Hälsingland och han tycker inte att det nödvändigtvis behöver vara så allvarligt att vissa skolor inte kontrollerats.

 – Är det så att verksamheten sköter sitt systematiska brandskyddsarbete så är lagstiftarens mening att någon fysisk tillsyn inte ska behövas. Utan då kan man titta på skriftliga redogörelsen och brandskyddsdokumentationen, säger han.

Kan man vara säker på att de sköter sig, när inte ni är ute och kontrollerar?

– Jag tror att den enhet som sköter det förebyggande arbetet känner verksamheten så pass väl att de har den fingertoppskänslan.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".