Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Restaurangbranschen går framåt

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 06.00
"Vi har fler gäster"
(1:28 min)
Den nya lagen gör att alla jobbar på samma villkor enligt Daniel Carlsson på Brända bocken. Foto: Therese Selén

Det går allt bättre för restaurangbranschen i Sverige och Gävleborgarna öppnar gärna plånboken på krogen.

– Generellt så är januari och februari inga högsässongsmånader. Men i år har det varit relativt bra, säger Daniel Carlsson, delägare på Restaurang Brända Bocken i Gävle.

De svenska restaurangernas försäljning steg med drygt 9 procent under januari och februari i år jämfört med samma period förra året, enligt statistiska centralbyrån. Och även på restaurang Kvarnen i Gävle har ägare Daniel Söderström märkt av ökningen.

Det känns som vi haft en ökning under januari och februari, men sedan har det stagnerat, säger han.

Den nya kassaregisterlagen, som infördes vid förra årsskiftet, kan ha bidragit till de stigande siffrorna. Strängare krav på att lämna kvitto vid kontanthandel gör att mindre nogräknade restauranger nu får det svårare att smussla undan svarta pengar. Daniel Karlsson tror faktiskt att en del av den generella ökningen i landet kan bero på den nya lagen:

Om man pratar restaurangprisindex så kan jag tänka mig att snittet har gått upp därför att alla jobbar på samma villkor. Så det är något positivt för oss som är seriösa.

Therese Selén
therese.selen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".