Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Marken i Gävle strålar fortfarande

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 06.30
Torsten Sörell, miljöinspektör: "Jag gissade på 0,13 innan"
(2:31 min)
1 av 3
Miljöinspektör Torsten Sörell mäter bakgrundsstrålningen. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 3
Klicka för grafik - bakgrundsstrålning i Gävle
3 av 3
Torsten Sörell visar bakgrundsstrålningen mellan tummen och pekfingret. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

När regnet som kom från Tjernobyl föll ner över Sverige för 25 år sedan så steg strålningen från marken dramatiskt. Det här mäts fortfarande runtom i Gävleborgs län regelbundet. Vi var med när mätningen nu i april gjordes i centrala Gävle.

Vi är på en gräsplätt mittemot Rådhustorget, bara några meter från gångstråket på Drottninggatan i Gävle. Här har Torsten Sörell från kommunen ställt upp en gul liten apparat på ett stativ. En meter ovanför marken ska mätaren vara. Apparaten mäter bakgrundsstrålningen - alltså hur mycket strålning det kommer från marken. Efter tio minuter har Torsten Sörell fått fram ett resultat.

– Det blev 0,13 mikrosievert per timme, säger han.

Vad kan man dra för slutsats av det.

– Att det var helt förväntat. Jag gissade på 0,13 innan.

Påverkar Tjernobyl resultatet?

– O ja, det gör det. Ungefär med en femtedel. Det skulle ha varit 0,10 eller 0,11 utan Tjernobyl.

"Så lite att det inte påverkar"

Vi åker vidare till Ytterharnäs skola en mil utanför Gävle för att göra en mätning där också. När Torsten Sörell gör sin mätning där går Gabriella Eseland som bor i Ytterharnäs förbi, men hon är inte orolig för strålningen från marken.

– Nej, jag tror att det är så lite att det inte påverkar i någon större utsträckning.

Torsten Sörell håller med om den analysen - och passar på att ge några råd.

– Jag brukar säga att om man livnär sig på torkad svamp och rådjur skjutna på hösten - och samtidigt äter gamla gäddor fiskade i Vittersjön. Då ska man nog vara försiktig. Annars är det bara att plocka, äta och njuta, säger Torsten Sörell.

– Ja, jag tror att min konsumtion av svamp är så låg att jag nog ligger på den säkra sidan, säger Gabriella Eseland med ett skratt.

1986 var värdena långt över de normala

De mätningar som gjordes efter Tjernobylolyckan 1986 visade på värden långt över det normala. I maj 1986 mättes det upp över två mikrosievert i centrala Gävle och Ytterharnäs skola. Det är ungefär tjugo gånger mer än normal bakgrundsstrålning.

Men redan i december 1986 hade strålningen sjukigt kraftigt. Den har sen dess dalat ner - och ligger nu alltså bara lite över vad den naturliga bakgrundsstrålningen ger.

Mätningen vid Ytterharnäs skola visar på 0,18 mikrosievert - lite mer än i centrala Gävle.

– Det råkade regna lite mer här efter Tjernobylolyckan.

Påverkar det människor som bor och går i skolan här?

– Nej, nej, inte hälsomässigt. Inte alls. Det ska upp till fem gånger så höga halter ungefär innan man behöver börja fundera, säger Torsten Sörell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".