Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Gävle kommun hade inget ansvar i dödsolycka

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 10.50
"Mycket pekar på att det är fel"
(1:40 min)
Håkan Altins dotter Josefine Norlin tycker att det är ett konstigt att Gävle kommun slipper undan kritik. Foto: Martin Hult SR Gävleborg

För ett och ett halvt år sedan dog Håkan Altin under sin praktik vid Gävle kommun då han fällde träd. Men arbetsmiljöverket har nu kommit fram till att kommunen inte gjorde något fel, trots att han fick jobba helt själv i skogen med bara en dryg veckas erfarenhet.

För ett och ett halv år sen dog Håkan Altin under sin praktik vid Gävle kommun då han fällde träd. Men arbetsmiljöverket har nu kommit fram till att kommunen inte gjorde något fel - trots att han fick jobba helt själv i skogen med bara en dryg veckas erfarenhet.

Beslutet får nu kritik både från fackligt håll och från Håkan Altins två döttrar.

– Jag tycker att beslutet är konsigt eftersom det känns som att så mycket är fel. Vi har så många med oss som tycker att det är fel, säger Josefine Norlin som nu är 20 år gammal.

Det var hösten år 2009 som Håkan Altin - då 47 år gammal - fick en praktikplats som skogsarbetare. Det var när han skulle fälla en björk som halvt hade blåst ner som trädet föll över honom. Håkan Altin avled sex veckor senare.

Arbetsmiljöverket har utrett olyckan och har kommit fram till att arbetsgivaren Gävle kommun inte har gjort något fel. Trots att han fick jobba utan arbetsledare på plats med bara en dryg veckas erfarenhet från praktikplatsen.

Arbetsmiljöverket har tittat på vilken kompetens som Håkan Altin hade och vilka instruktioner han fick.

– Vi kan inte se att arbetsgivaren har brutit mot våra bestämmelser, säger Kicki Höök som är tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket

Men beslutet att fria kommunen från ansvar får kritik från fackligt håll.

– Det var fel att låta praktikanten Håkan Altin jobba ensam i skogen. Det ska göras en riskbedömning vid ensamarbete i skogen enligt arbetsmiljölagen, säger Tommy Andersson på skogsarbetarnas fackförbund GS i ett pressmeddelande.

Han kallar Arbetsmiljöverkets beslut för skamligt och kräver att det görs en ny utredning.

Josefine Norlin som förlorade sin pappa i skogsolyckan säger så här om kommunens agerande:

– Det känns fördjävligt så klart. De säger att det inte är farligt fast en människa har dött. Med den inställningen kommer fler att dö, säger Josefine Norlin.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".