Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

25 år sedan Forsmarkslarmet

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 13.45
"Jag började fundera på en evakuering"
(1:55 min)
Först trodde den svenska regeringen att Tjernobylstrålningen kom från kärnkrafterket Forsmark. Foto: Martin Hult SR Gävleborg

I dag för precis 25 år sen gick larmet på Forsmarks kärnkraftverk. Sovjet hade mörkat det faktum att kärnkraftverket i Tjernobyl hade exploderat i två dygn. Det gjorde att statsministern funderade på att evakuera Gävle.

– Larm har utgått från kärnkraftverket Forsmark sen man har uppmätt radioaktivitet kring anläggningen.

Så lät det i radion den 28 april 1986. Men den informationsansvarige på Forskmark visste inte varifrån radioaktiviteten kom.

Förvirringen var stor när Forsmarks kärnkraftverk upptäckte radioaktiv strålning på en av de anställdas skor. En möjlig kärnkraftsolycka i Sverige blev förstås snabbt en fråga för regeringen. Den dåvarande statsministern Ingvar Carlsson hann tänka tanken på att evakuera bland annat Gävle.

– Jag började tänka på hur vi organiserar en stor evakuering. Vi hade ju Gävle i närheten. Uppsala och Stockholm var inte långt borta. Lyckligtvis behövde jag inte fundera på det så länge, säger Ingvar Carlsson nu 25 år senare.

Teknikerna på Forsmark insåg att radioaktiviteten som mättes upp där berodde på en kärnkraftsolycka i något annat land. Ingvar Carlsson försökte få svar från Sovjet.

– I Moskva så ursäktade sig regeringen med att inte heller de kände till den här olyckan. Hur det var med det vet jag inte. Men det gör inte det hela bättre, säger Ingvar Carlsson.

På kvällen gick Sovjet ut med informationen om att det hade hänt en olycka på kärnkraftverket i Tjernobyl.

Eftersom det är stor skillnad på hur Forsmarks och Tjernobyls kärnkraftverk är byggda så fick den olyckan ingen stor påverkan på hur säkerheten sköts på Forsmark. Men en förändring gjordes. Efter Tjernobylolyckan så började radioaktivitet utanför kärnkraftverken mätas noggrannare.

– Nu mäter vi strålning på ett antal mätpunkter runt om Forsmarksverket. Tidigare fick man gå ut och hämta informationen. Nu kommer den in automatiskt till ett av våra kontrollrum, säger Claes-Göran Runermark som jobbar i ledningen för Forsmarks kärnkraftverk.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".