Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
När polisen är misstänkt

"Helt oacceptabelt"

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 06.00
"Fullkomligt självklart att polisen ska förhöras"
(2:27 min)
1 av 2
Inga förhör har hållits med vittnen, den utpekade polisen förhördes inte. Utredningen är nu nedlagd. Foto: Fernando Arias
2 av 2
P4 Gävleborg har granskat 125 av de 132 anmälningar som gjordes mot Gävleborgspolisen under 2010. Arkivfoto: Scanpix

Under 2010 anmäldes Gävleborgspolisen vid 132 tillfällen. P4 Gävleborg har granskat 125 av de anmälningarna, där alltså en eller flera poliser varit misstänkta för brott i länet. Och enligt rättsexperter finns det flera brister i utredningarna.

En av anmälarna är 21-årige Sammy Werme från Söderhamn, som i samband med ett polisingripande fick sin haka spräckt:

– Han hävde iväg mig med en jäkla fart rakt in i bilen och sedan så dunkade det till. Han släpper mig och jag går därifrån och känner med näven och får blod i hela näven, säger Sammy Werme.

I slutet på april förra året har Sammy Werme gått ut med sina kompisar på en pub i Söderhamn. När de ska gå hem hamnar några av hans vänner i bråk med ett annat gäng, de bryter inte ut i slagsmål, men polisen kommer till platsen. Enligt Sammy Werme står han och diskuterar högljutt med en kille från den andra gruppen när en polis ger honom en knuff:

– Jag hinner inte reagera när han sliter tag i näven och kastar upp mig mot polisbilen. Han pucklar till ryggen och nacken så att jag åker upp med hakan på sidan av blåljusen, säger Sammy.

Polisen ska sedan ha skrattat åt Sammy och det är då som Sammy inser att ingripandet har gått över gränsen.

– Jag spräcker upp hakan här, säger Sammy och visar med handen, och sedan börjar jag blöda kraftigt.

Allvarliga brister i utredningen
Det här är ett exempel där en polis varit misstänkt för brott i länet. Åklagaren väljer att inleda en förundersökning, men den kommer senare att läggas ner.

P4 Gävleborg har läst hela den sekretessbelagda utredningen, som enligt flera rättsexperter innehåller allvarliga brister. Bland annat har den polisman som utpekats aldrig förhörts. Utredningen innehåller en A4-lång skriftlig redogörelse från polismannen, men den texten säger ingenting om hur Sammy Werme skadades. Och trots att ett tjugotal personer befann sig på platsen så har heller inga förhör hållits med vittnen till händelsen.

– Det är fullkomligt givet att polisen ska förhöras och det är fullkomligt givet att vittnen ska förhöras, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi på Stockholms universitet och tillägger att det är "helt oacceptabelt".

Åklagaren står fast vid beslutet
Men den åklagare som lagt ner fallet, Per Lind vid Riksenheten för polismål, anser att utredningen ger honom tillräckligt med information för att kunna fastslå att polismannen inte begått något brott.

– Polismannen har enligt min bedömning rätt att använda visst våld, det ska vara proportionellt och måttfullt i förhållande till den situation man ska ingripa i, säger Per Lind.

– Tycker du att du har utrett det tillräckligt, när man inte har förhört polismannen och när man inte har förhört vittnen till händelsen, trots att det ska ha funnits ett 20-tal personer på platsen?

– Ja, det tycker jag givetvis, annars skulle jag ju ha utrett det ytterliggare om jag hade en annan uppfattning.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".