Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
När polisen är misstänkt

Få anmälningar leder till åtal

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 07.32
"Vi har en katastrof till internutredning"
(2:31 min)
131 av 132 anmälningar mot Gävleborgspolisen har lagts ner. Enligt professor Dennis Töllborg beror det på brister i utredningarna. Arkivfoto: Scanpix

Av 132 anmälningar mot Gävleborgspolisen under 2010 har ingen lett till åtal. En utredning pågår fortfarande, resten har lagts ner. Enligt Dennis Töllborg, som är professor i rättsvetenskap, är det ovanligt att anmälningar mot poliser leder till åtal i Sverige.

Det är den 20 november 2009 och Anna Andersson - som vi valt att kalla henne -  öppnar dörren för en grupp poliser som ska göra en husrannsakan i hennes bostad. Hennes dåvarande sambo är misstänkt för ett brott och när polisen är klara tror hon att det hela är över. Men en och en halvtimme senare kommer två av dem tillbaka.

– Jag kollar ut och då är det två av de uniformsklädda poliserna, jag öppnar och släpper in dem och de säger åt mig att gå in i sovrummet. De kommer efter och stänger dörren efter sig.

"Jag la mig på sängen och höll händerna för huvudet"

Enligt Anna Andersson ber en av poliserna att hon ska sätta sig ner på sängen samtidigt som polisen drar ut en låda som hon är säker på att de redan tittat i. I lådan har hon sina underkläder och andra intima tillhörigheter.

– Så satte han lådan på sängen bredvid mig och så fick jag plocka upp kläderna. Ett efter ett och släppa ner dem på sängen. Jag fick hålla upp det så att de såg, ta nästa, hålla upp och släppa ner.

Anna Andersson upplever att polismännen kommer tillbaka för att kränka och trakassera henne, eftersom hennes sambo är känd av en av poliserna sedan tidigare.

– Till slut tog jag hela lådan och skakade ur den på sängen. Sedan lade jag mig på sängen och höll händerna för huvudet. Och då sa den andra polismannen att "nu räcker det, nu pallar hon inte mer", berättar Anna Andersson.

Lång tid till förhör

Hon anmäler händelsen två och en halv månad efter händelsen. Men varken hon eller poliserna kommer att förhöras förrän i maj i fjol. Det vill säga tre månader efter att Anna Andersson gjorde anmälan.

P4 Gävleborg har läst utredningen. Och i förhöret med polismannen blir det tydligt att han inte minns detaljer, tidpunkter eller hur poliserna har tänkt i olika situationer.

– Tempo är A och O, säger Dennis Töllborg som är professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet. Folk minns inte, man rationaliserar, man snackar ihop sig och så vidare.

Töllborg har utvärderat polisens internutredningar i Sverige. Och enligt Dennis Töllborg är ett av problemen just det som hände i Anna Anderssons fall: "Det tar alldeles för lång tid", säger han.

– Vi har en katastrof till internutredningsverksamhet i Sverige. Den är pinsamt dålig såväl nationellt som vid internationell jämförelse, anser Töllborg.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".