Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
När polisen är misstänkt

Länspolismästare försvarade sig

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 16.49
"Polisen har en skyldighet att använda våld"
(1:29 min)
Madeleine Jufors, länspolismästare i Gävleborg. Foto: Erika Hällberg/P4 Gävleborg

Gävleborgs länspolismästare Madeliene Jufors kommenterade i dag den granskning som P4 Gävleborg har gjort av anmälningarna mot polisen i länet. Och i flera avseenden valde hon att försvara sig mot kritiken.

P4 Gävleborg har i en serie inslag granskat anmälningarna som gjordes mot Gävleborgspolisen i fjol.

Granskningen har visat att anmälningarna nära fördubblats under en åttaårsperiod. Och en stor del handlar om misstänkta misshandelsfall.

"Vi måste använda våld"
Madeleine Jufors är länspolismästare vid Gävleborgs polismyndighet:

– Man glömmer gärna bort att polisen har en skyldighet att använda våld. Vi måste använda våld om det är det enda sättet vi kan lösa en situation, och det glömmer man ibland bort. Ibland när man blir vittne till en händelse där polisen använder våld så vet man inte vad som har försegått det här våldet, vad som har hänt. Och då är det lätt att man får intrycket  att här pågår ett övergrepp, säger hon.

Enligt rättsexperter finns det allvarliga brister i flera av de utredningar i fjol där en Gävleborgspolis varit misstänkt för brott, något som enligt rättsproffessorns Dennis Töllborg kan ha bidragit till att få åtal väcks.

Inte ett enda åtal förra året
Av 132 anmälningar under 2010 har ingen lett till åtal. Men Madeleine Jufors anser inte att hon har anledning att kritisera detta.

– Ett åtal kräver ju att man har begått en brottslig gärning, och då har åklagaren gjort den bedömningen att polismannen i fråga inte har begått en brottslig handling och därför finns inte skäl att åtala, säger Madeleine Jufors, länspolismästare vid Gävleborgs polismyndighet.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se

Erika Hällberg
erika.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".